Het Molzer-orgel

Rechts in de concertzaal van het Orgelpark staat een uniek orgel uit Wenen. Het krullerige uiterlijk met zijn grove versieringen doet vermoeden dat dit orgel bedoeld is voor jan en alleman, net als bijvoorbeeld de draaiorgels die vroeger de straten van Amsterdam met muziek opvrolijkten. De schijn bedriegt inderdaad niet: het orgel is gebouwd door Ferdinand Molzer jr., die vooral actief was als leverancier van draaiorgeltjes in zweefmolens op de Weense kermis.
Molzer bouwde het orgel in 1925 voor de familie Klinger in Mödling, een kleine stad ten zuiden van Wenen. In 1941 werd het orgel naar de villa van de familie Huber verplaatst, in het Weense stadsdeel Hietzing.

 

 

Automaat

Molzer voorzag het orgel net als zijn kermisorgels van een automaat – én van een gewone klaviatuur. Waarschijnlijk is bij de verplaatsing naar Hietzing de speelautomaat verdwenen.

 

Klank

Qua klank knipoogt het Molzer-orgel naar het Sauer-orgel, maar de sfeer ervan is anders, wat minder deftig. Het orgel is bij de verhuizing naar Amsterdam gerestaureerd door de Weense orgelmaker Ulrich Aschermann.

 

Download de dispositie van het Molzer-orgel.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per seizoen. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Bezoek de website
Muziekspeler
Kies een muziekstuk