Cursus Orgelkunde

Cursus Orgelkunde 2019

 

Muziektheorie, orgels en luisteren

Op veler verzoek organiseert het Orgelpark ook in 2019 een Cursus Orgelkunde, en wel in maart/april, opnieuw op de dinsdagmiddag, en opnieuw met live muziek. We stellen in 2019 scherp op muziektheorie: hoe werkt harmonie eigenlijk, hoe polyfonie? En welke orgelklank past bij welke muziek het best? Waarom? 

 

In feite gaan we dus op de bekende voet verder: een mix van orgelbouwkunde, orgelgeschiedenis, muziek, muziektheorie - en, uiteraard, aandacht voor dé activiteit die dat alles verbindt, beoordeelt, er culturen omheen bouwt: uw aandachtig luisteren. Houd voor meer nieuws onze website in het oog; mailen met info@orgelpark.nl mag natuurlijk ook.

Om u een indruk te geven van wat de Cursus Orgelkunde van het Orgelpark 'is', laten we de introductietekst van de Cursuseditie 2018 hier staan; evenals de zes bladzijden die elk over één van de colleges gingen. Daar kunt u ook de cursuspresentaties bekijken, compleet met films en muziekfragmenten. Graag tot ziens in 2019!

 

 

 

 

Cursus Orgelkunde 2018

 

Het Utopa Barok Orgel als Muzikale Tijdmachine 

Splinternieuw in het Orgelpark: het Utopa Barokorgel. Maar wat is precies ‘nieuw’? Nogal wat organisten die het instrument bespelen, zijn verbaasd. Ze constateren dat het orgel er niet alleen uitziet als een barokorgel, maar dat het ook klinkt en ‘voelt’ als een oud instrument. Alsof we een orgel uit de tijd van Bach hebben genomen en in het Orgelpark geplant. Hoe kan dat? Daarover gaat ‘editie’ 2018 van de jaarlijkse Cursus Orgelkunde in het Orgelpark.

 

Maar niet alleen daarover. Het orgel kan namelijk niet alleen ‘oud’ klinken maar biedt ook letterlijk ongehoord nieuwe klanken. In het hart van het Utopa Barokorgel - de zogenaamde ‘windladen’ - hebben we daartoe een innovatie toegepast: behalve de technologie die bij een ‘oud’ orgel als dit hoort, zit er ook 21ste-eeuwse technologie in. Daardoor kan elke pijp met elke andere pijp gecombineerd worden. Het aantal pijpcombinaties - en dus klanken - dat daardoor binnen bereik komt, is duizelingwekkend. Om het allemaal enigszins hanteerbaar te houden hebben we de digitale speeltafel beneden in de zaal compleet opnieuw gebouwd.

 

 

De Cursus Orgelkunde gaat in 2018 dus over klank: oude en nieuwe. Het fascinerende is dat die in het Utopa Barokorgel ‘allebei’ met dezelfde collectie pijpen (toch nog een kleine 2.500 stuks) worden gemaakt, én dat die pijpen allemaal zijn gemaakt volgens principes die we hebben leren kennen door nauwkeurige bestudering van de orgels van orgelmaker Zacharias Hildebrandt (1688-1757). Hildebrandt was een tijd- en streekgenoot van Johann Sebastian Bach (1685-1750), en diens klankwereld wilden we graag in het Orgelpark ook hebben. Dat wil zeggen: naast de eveneens fascinerende klankwerelden van het Van Straten-orgel (15de/16de eeuw), het Onderhorst-orgel (18de eeuw) en de Sauer-, Molzer- en Verschueren-orgels (19de/20ste eeuw). Uiteraard gaan we in de cursus ook naar díe instrumenten luisteren.

 

 

GastVrienden

De cursus is toegankelijk voor GastVrienden van het Orgelpark. Bent u dat nog niet, dan geen nood: u bent al voor € 70,- per jaar GastVriend. Voor dat bedrag heeft u bovendien niet alleen toegang tot deze cursus, maar ook tot alle andere concerten en evenementen in het Orgelpark. Wilt u aan de cursus meedoen, dan kunt zich aanmelden per mail: info@orgelpark.nl

 

 

Wanneer & waar?

De cursus bestaat uit zes colleges, telkens op dinsdagmiddag, van 10 april tot en met 15 mei. De colleges beginnen om 14.15 uur en vinden allezes plaats in het Orgelpark. Elke dinsdagmiddag bestaat uit tweemaal drie kwartier college, gescheiden door een half uurtje pauze. Vooraf en tot slot wordt onder meer op (en met) het Utopa Barokorgel gemusiceerd: vooraf een half uur, tot slot een klein kwartiertje. Dus:

 

14.15 Muziek

14.45 College deel 1

15.30 Pauze

16.00 College deel 2

16.45 Muziek

17.00 Einde

 

Docent is Hans Fidom. Voorbereiden doet u eenvoudig via deze site; bij elk college staat voorbereidend lees- en luistermateriaal, en na elk college verschijnen daar ook de presentaties, inclusief de getoonde geluidsvoorbeelden en films.

 

 

Meer informatie

Meer informatie: info@orgelpark.nl / hansfidom@orgelpark.nl

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk