Cursus Orgelkunde

Cursus Orgelkunde 2018

 

Het Utopa Barok Orgel: Een Muzikale Tijdmachine [Voorjaar 2018 / Nederlandstalig]

Splinternieuw in het Orgelpark: het Utopa Barokorgel. Maar wat is precies ‘nieuw’? Nogal wat organisten die het instrument bespelen, zijn verbaasd. Ze constateren dat het orgel er niet alleen uitziet als een barokorgel, maar dat het ook klinkt en ‘voelt’ als een oud instrument. Alsof we een orgel uit de tijd van Bach hebben genomen en in het Orgelpark geplant. Hoe kan dat? Daarover gaat ‘editie’ 2018 van de jaarlijkse Cursus Orgelkunde in het Orgelpark.

 

Maar niet alleen daarover. Het orgel kan namelijk niet alleen ‘oud’ klinken maar biedt ook letterlijk ongehoord nieuwe klanken. In het hart van het Utopa Barokorgel - de zogenaamde ‘windladen’ - hebben we daartoe een innovatie toegepast: behalve de technologie die bij een ‘oud’ orgel als dit hoort, zit er ook 21ste-eeuwse technologie in. Daardoor kan elke pijp met elke andere pijp gecombineerd worden. Het aantal pijpcombinaties - en dus klanken - dat daardoor binnen bereik komt, is duizelingwekkend. Om het allemaal enigszins hanteerbaar te houden hebben we de digitale speeltafel beneden in de zaal compleet opnieuw gebouwd.

 

 

De Cursus Orgelkunde gaat in 2018 dus over klank: oude en nieuwe. Het fascinerende is dat die in het Utopa Barokorgel ‘allebei’ met dezelfde collectie pijpen (toch nog een kleine 2.500 stuks) worden gemaakt, én dat die pijpen allemaal zijn gemaakt volgens principes die we hebben leren kennen door nauwkeurige bestudering van de orgels van orgelmaker Zacharias Hildebrandt (1688-1757). Hildebrandt was een tijd- en streekgenoot van Johann Sebastian Bach (1685-1750), en diens klankwereld wilden we graag in het Orgelpark ook hebben. Dat wil zeggen: naast de eveneens fascinerende klankwerelden van het Van Straten-orgel (15de/16de eeuw), het Onderhorst-orgel (18de eeuw) en de Sauer-, Molzer- en Verschueren-orgels (19de/20ste eeuw). Uiteraard gaan we in de cursus ook naar díe instrumenten luisteren.

 

 

GastVrienden

De cursus is toegankelijk voor GastVrienden van het Orgelpark. Bent u dat nog niet, dan geen nood: u bent al voor € 70,- per jaar GastVriend. Voor dat bedrag heeft u bovendien niet alleen toegang tot deze cursus, maar ook tot alle andere concerten en evenementen in het Orgelpark. Wilt u aan de cursus meedoen, dan kunt zich aanmelden per mail: info@orgelpark.nl

 

 

Wanneer & waar?

De cursus bestaat uit zes colleges, telkens op dinsdagmiddag, van 10 april tot en met 15 mei. De colleges beginnen om 14.15 uur en vinden allezes plaats in het Orgelpark. Elke dinsdagmiddag bestaat uit tweemaal drie kwartier college, gescheiden door een half uurtje pauze. Vooraf en tot slot wordt onder meer op (en met) het Utopa Barokorgel gemusiceerd: vooraf een half uur, tot slot een klein kwartiertje. Dus:

 

14.15 Muziek

14.45 College deel 1

15.30 Pauze

16.00 College deel 2

16.45 Muziek

17.00 Einde

 

Docent is Hans Fidom. Voorbereiden doet u eenvoudig via deze site; bij elk college staat voorbereidend lees- en luistermateriaal, en na elk college verschijnen daar ook de presentaties, inclusief de getoonde geluidsvoorbeelden en films.

 

 

Alles op een rij

COLLEGE 1
10 april / muziek: Adriaan Hoek
Het Utopa Barokorgel ≠ 'Bach-orgel'

COLLEGE 2
17 april / muziek: Jacob Lekkerkerker
Digitale barok?! Kan dat wel?

COLLEGE 3
24 april / muziek: Robert van Heumen 
Hildebrandt en elektromagneten

COLLEGE 4
1 mei / muziek: Edit Yam
De rol van de luisteraar: klank als materiaal van muziek 

COLLEGE 5
8 mei / muziek: Annelies Focquaert
Indirect bewijs [1]: componisten, composities en het Utopa Barokorgel

COLLEGE 6
15 mei / muziek: Henk Verhoef
Indirect bewijs [2]: componisten, composities en de orgels van het Orgelpark

 

 

Meer informatie

Meer informatie: info@orgelpark.nl / hansfidom@orgelpark.nl

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk