Cursus Orgelkunde

De cursus Orgelkunde is onderdeel van het Orgelpark Kennisprogramma. Met dit programma bieden we muziekliefhebbers toegang tot kennis over 'alles' wat met orgels en orgelmuziek te maken heeft. Tijdens de colleges is er veel ruimte voor vragen en discussie. Het niveau is zo gekozen dat iedereen die van muziek houdt er iets aan heeft. De rode lijn door alle edities van de Cursus Orgelkunde tot nu toe – we begonnen in 2016 – is dat hét orgel niet bestaat. Elk orgel klinkt anders, elk orgel biedt de musicus een andere 'klankwereld'. De cursus wordt verzorgd door Hans Fidom.

 


 

C U R S U S   O R G E L K U N D E   2 0 2 3

De editie 2023 van de Cursus Orgelkunde gaat dit jaar op veler verzoek geheel over orgelBOUWkunde. Maar dan wel in de allerbreedste zin: we volgen het traject dat geluid vanaf haar conceptie tot onze mening erover aflegt.

 

We beginnen 'in' de balgen, waar de wind 'gemaakt' wordt waarmee de pijpen worden aangeblazen, en eindigen in ons brein, waar we bepalen wat we van de zo gemaakte klank vinden. Op deze reis ontmoeten we dus 'alles':

  • techniek (hoe werkt een orgel tussen toets en pijp?)
  • pijpen (maat, vorm, werking)
  • maar ook klank (toonhoogte, timbre, dynamiek)
  • geluid (hoe belandt de pijpklank in ons oor?)
  • en esthetiek (hoe ervaren we die klank?).

 

Daarmee is grofweg de structuur van de cursus van 2023 gegeven: vijf colleges over uiteindelijk behoorlijk verschillende onderwerpen. Tussendoor komen natuurlijk allerlei andere aspecten aan de orde; en als altijd is er volop ruimte voor vragen en discussie. 

 

Hieronder verschijnt per college een afbeelding; door daar op te klikken bereikt u de bladzijde die aan het betreffende college is gewijd, met daarin een link naar de presentatie die bij dat college is gebruikt.

 

Vragen/opmerkingen? Mail docent Hans Fidom: hansfidom@orgelpark.nl.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per seizoen. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Bezoek de website
Muziekspeler
Kies een muziekstuk