2018 College 5: Het Utopa Barokorgel van dichtbij

Na de filosofie van Susanne Langer van vorige week, beginnen we deze week praktischer dan ooit: we gaan het Utopa Barokorgel van dichtbij bekijken. De luiken gaan open en het licht binnen is aan; vragen staat uiteraard vrij. Daarna zetten we alsnog het denkwerk van vorige week voort - als altijd met veel muziekvoorbeelden en discussie.

 

Het Utopa Barokorgel van dichtbij

Het Utopa Barokorgel weerspiegelt in zijn uiterlijk maar liefst vier Hildebrandt-orgels tegelijkertijd. De verhoudingen van de orgelkast zijn ontleend aan het orgel in Sangerhausen (1728). De profielen, de zuilen, de kapitelen en de sokkels volgen precies het voorbeeld van het orgel in Hettstedt (1749). Het snijwerk en de kleuren 'komen' uit Langhennersdorf (1721, het eerste orgel dat Hildebrandt zelfstandig bouwde). Het vierde 'beeldbepalende' orgel is dat van Naumburg (1746): de kleur rond de klaviatuur, de vorm van de registertrekkers, en het drukwerk van de registernamen van het Utopa Barokorgel refereren aan dit grootste orgel van Hildebrandt.

In het Utopa Barokorgel is tevens elektronica te zien: die is integraal onderdeel van het concept, omdat het Utopa Barokorgel immers ook via nieuwe technologie bespeelbaar is.

 

Verlichting

Een voorwaarde om het denkwerk van Susanne Langer te kunnen volgen, zoals we vorige week hebben geprobeerd, is dat we Immanuel Kants oproep om zelfstandig te durven denken serieus nemen. We staan daarbij stil, alsook, in het verlengde daarvan, bij een van de boeiendste kunstfilosofen van de 20ste eeuw: Hans-Georg Gadamer (1900-2002). Gadamer legt er de nadruk op dat aandacht voor de luisteraar, de kijker, van enorm belang is willen we begrijpen hoe kunst 'werkt'. Hij vult de kennis die Langer ons aanreikt zo op een spannende manier aan. 

 

 

Filosoof Hans-Georg Gadamer leefde van 1900 tot 2002. Als iemand de 20ste eeuw filosofisch representeert, dan hij... 

 

 

Annelies Focquaert

Organist is Annelies Focquaert. Zij is organist van de St.-Joriskerk in Antwerpen, een indrukwekkend goed bewaard gebleven neogotische kerk met een Merklin-orgel uit 1867. Annelies Focquaert vestigde als een van de eersten serieuze aandacht op Jacques Lemmens (1823-1881), met haar dissertatie uit 2010. Lemmens speelde een hoofdrol in het 'creëren' van het type organist dat de Parijse orgelmaker Aristide Cavaillé-Coll voor zijn orgels voor ogen had. Focquaert kenmerkt zich in haar werk door toegankelijkheid: ze concerteert door heel Europa, en onderhoudt in Antwerpen een uitgebreide lespraktijk, met tientallen leerlingen van alle leeftijden.

 

Voorbereiden

Voorbereiden betekent ditmaal uw aantekeningen en de presentaties van de afgelopen weken opnieuw doornemen; en vooral de 15 denkstappen van Susanne Langer van vorige week nog eens bekijken.

 

Terugkijken

Klik HIER om de dia's nog eens te bekijken en de bijbehorende muziekfragmenten te beluisteren. De BWV-nummers van de Bachwerken die Annelies Focquaert speelde, zijn in de dia's opgenomen, evenals alle registraties.

 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk