Cursus Orgelkunde 2019

Cursus Orgelkunde 2019: luisterend leren

 

 

De Cursus Orgelkunde gaat in het voorjaar van 2019 over luisteren naar muziek. Hoe kun je, door “gewoon” je oren te gebruiken, (beter leren) volgen wat er gebeurt? En op welke manieren kun je zo meer “verstand van muziek” krijgen? De cursus is geschikt voor iedereen die van muziek houdt; iets anders is eigenlijk niet nodig. Het betekent niet dat de colleges aan de oppervlakte blijven - integendeel, elk van de zes colleges gaan we diep op de materie in, met veel ruimte voor vragen, discussies en anekdotes.

 

De cursus is alleen toegankelijk voor GastVrienden van het Orgelpark - maar we nodigen u graag uit om GastVriend te worden om de cursus te kunnen volgen. U bent dat al voor € 70,- per jaar en u heeft dan meteen ook toegang tot alle andere evenementen in het Orgelpark. 

De cursus wordt verzorgd door Hans Fidom. Hij is leider van het Orgelpark Research Program en hoogleraar Orgelkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De Cursus Orgelkunde is onderdeel van het Orgelpark Kennisprogramma, dat eveneens onder zijn verantwoordelijkheid valt.

 

Verstand van muziek?

Bij "verstand van muziek" denken we meestal aan kennis over de stijl van een stuk, de componist ervan, de geschiedenis, de instrumenten die worden gebruikt en hun geschiedenis: precies de dingen die in cd-boekjes met de muziek "op" de cd "meegeleverd" worden. Met andere woorden: je leest, luistert daarna nog eens naar de cd en beseft dat je nu meer van de muziek begrijpt.

Daar is weinig op af te dingen. Hoewel: loopt luisteren naar muziek zo niet het risico een illustratie te worden bij theoretische kennis? En wellicht musiceren en componeren ook? Natuurlijk, zo scherp is de scheiding tussen theorie en praktijk niet te maken, al was het maar omdat ze elkaar in onze westerse cultuur dikwijls overlappen. Niettemin is het de moeite waard muziek ook eens "vanaf de andere kant" te benaderen. Dat wil zeggen: als iets dat klinkt. Eérst luisteren dus, en dan proberen te begrijpen wat er gebeurt. Dat is de insteek van de Cursus Orgelkunde 2019. 

 

Muziekfilosofie

Op het cursusprogramma staat onder meer muziekfilosofie. Zo zullen we stilstaan bij het nieuwe boek Thuis in Muziek, van Alicja Gescinska. Maar ook gaan we werken aan muziektheorie. Wat zijn akkoorden eigenlijk, en hoe volgen ze elkaar op? Wat is een fuga? Wat polyfonie? De filosofie en de theorie haken aan bij luistersessies, waarin we onder meer letten op aspecten als timing, klankkleur en dynamiek. De basis van dit alles is een “reis” door de muziekgeschiedenis met een hoofdrol voor orgels en hun klankconcepten, en dan vooral die van het Orgelpark.

 

 

Het Utopa Barokorgel, inmiddels één jaar oud, staat dit voorjaar in het middelpunt van de Cursus Orgelkunde. Studenten van Codarts, het Conservatorium in Rotterdam, zullen het live bespelen. Afgebeeld is de mechanische klaviatuur van het orgel; ook zal de digitale speeltafel ervan bij de colleges gebruikt worden.

 

 

Live muziek

Bij elk college treedt een student op uit de orgelklas van Codarts, het conservatorium van Rotterdam. De colleges kenmerken zich door veel ruimte voor vragen en discussie. Het niveau is zo gekozen dat iedereen die van muziek houdt er iets aan heeft. De cursus vindt plaats op zes opeenvolgende dinsdagen: van 5 maart tot 9 april. De colleges beginnen steeds om 14.15 uur en duren tot 17.00 uur.

 

Alleen voor GastVrienden

De cursus is alleen toegankelijk voor GastVrienden van het Orgelpark. Bent u dat nog niet, dan geen nood: u bent al voor € 70,- per jaar GastVriend. Voor dat bedrag heeft u bovendien niet alleen toegang tot deze cursus, maar ook tot alle andere concerten en evenementen in het Orgelpark. Wilt u aan de cursus meedoen, dan kunt zich aanmelden per mail: info@orgelpark.nl.

 

De cursus van vorig jaar (2018) is hier nog in te zien, inclusief de cursuspresentaties, compleet met films en muziekfragmenten. 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk