Cursus Orgelkunde 2020

Cursus Orgelkunde 2020: 'klankwerelden'

 

Hét orgel bestaat niet – elk orgel klinkt anders, elk orgel biedt de musicus een andere 'klankwereld'. De cursus Orgelkunde staat dit voorjaar stil bij de vraag hoe die klankwerelden ‘werken’. Hoe zitten ze in elkaar en wat zijn hun achtergronden? Welke soorten orgelklank zijn er überhaupt en hoe hebben die zich door de eeuwen heen ontwikkeld? Kunnen we herkennen welke regio en periode een orgel representeert? Omdat de colleges ‘interactief’ zijn (dat wil zeggen met veel ruimte voor vragen en discussie), zullen we samen onze luistervaardigheid oefenen, met name aan de hand van live muziek. Aan elk college zal een andere organist meewerken.

 

'Klankwereld'?!

Hoewel de klank van een orgel het materiaal is waarmee de organist muziek maakt, is diezelfde klank ook 'als zichzelf' belangrijk. Ze 'vertelt iets' over wat de mensen in de regio en in de tijd dat het instrument gebouwd werd, belangrijk vonden qua klank. Niets voor niets klinken 19de-eeuwse Franse orgels joyeuzer dan Duitse orgels uit diezelfde tijd. Overigens, dat dat een cliché bevestigt (Fransen hebben meer gevoel voor joie de vivre), betekent niet dat orgels niet ook 'tegen-intuïtief' kunnen klinken, dus anders dan je zou verwachten. We zullen onder meer bij de 20ste-eeuwse filosoof Hans-Georg Gadamer te rade gaan om te begrijpen hoe dat werkt. Hij schreef een prachtige korte tekst over 'de actualiteit van het schone' - daarin gaan we samen lezen. 

 

Alleen voor GastVrienden...

De cursus is alleen toegankelijk voor GastVrienden van het Orgelpark – wellicht is deze cursus een mooie aanleiding om GastVriend te worden. U bent dat al voor € 80,- per jaar en u heeft dan meteen ook toegang tot alle andere evenementen in het Orgelpark. 

De Cursus Orgelkunde is onderdeel van het Orgelpark Kennisprogramma, dat als doel heeft muziekliefhebbers toegang te bieden tot kennis over 'alles' wat met orgels en orgelmuziek te maken heeft. De cursus wordt verzorgd door Hans Fidom.

 

 

Het Utopa Barokorgel, inmiddels twee jaar oud, staat dit voorjaar in het middelpunt van de Cursus Orgelkunde. Elke week zal een organist het orgel bespelen. Afgebeeld is de mechanische klaviatuur van het orgel; ook zal de digitale speeltafel ervan bij de colleges gebruikt worden.

 

'Echte' muziek

Aan elk college werkt een andere organist mee; achtereenvolgens zijn dat dit voorjaar Léon Berben (18 februari), Martien de Vos (25 februari), Ab Weegenaar (3 maart), Annie Spink (10 maart) en Elisabeth Hubmann (17 maart). Berben en Weegenaar hebben hun sporen ruim verdiend, de andere drie studeren nog.  

 

Levendige discussies

De colleges kenmerken zich door veel ruimte voor vragen en discussie. Het niveau is zo gekozen dat iedereen die van muziek houdt er iets aan heeft. De cursus vindt plaats op zes opeenvolgende dinsdagen: van 18 februari tot 24 maart. De colleges beginnen steeds om 14.15 uur en duren tot 17.00 uur

 

Aanmelden?

Wilt u aan de cursus meedoen, dan kunt zich aanmelden per mail: info@orgelpark.nl.

 

 

 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk