College 1 (7 maart 2023)

College 1 is al voorbij. Het was gewijd aan basis-orgeltechniek: we leerden de principes kennen van mechanische, pneumatische, elektrische 'tractuur'.

 

'Tractuur' is orgeljargon voor de verbinding tussen toets en pijp. Ook bekeken we hoe de windlade werkt, dus de houten platte doos waarop de pijpen staan en waarin de balgen 'wind' blazen. De windladen bevatten de ventielen die we met toetsen en registerknoppen kunnen openen en sluiten: is onder een pijp zowel het toetsventiel open (de toets is aangeslagen) en het registerventiel (de registerknop is geopend), dan klinkt die pijp.

 

Klik Op de afbeelding hiernaast om de presentatie van college 1 te bekijken. De presentatie heeft de vorm van een film, die u eenvoudig kunt pauzeren om een dia langer te bekijken. Er is gekozen voor het filmformaat omdat daarin ook de muziekvoorbeelden beluisterbaar zijn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per seizoen. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Bezoek de website
Muziekspeler
Kies een muziekstuk