College 2 (14 maart 2023)

College 2 is al voorbij. Het was gewijd aan orgeltechniek in de Middeleeuwen en aan hoe 'labiale' orgelpijpen werken. Zijdelings gingen we na wat geluid eigenlijk is, en hoe het zich door de lucht voortplant.

 

Een belangrijk woord in de geschiedenis van het orgel op de overgang van Middeleeuwen naar Renaissance is 'Blokwerk'. Bij orgels uit de late Middeleeuwen klinken alle pijpen die bij een toets horen altijd allemaal wanneer die toets wordt aangeslagen. In de Renaissance is techniek ontwikkeld die de organist in staat stelt te kiezen welke van die pijpen spreekt. In Nederland werd de 'doffe' klank naast de 'heldere' klank populair. Deze ontwikkeling spiegelt in klank de ontwikkeling van ons land: na tamelijk internationaal te zijn georiënteerd (immers onder gezag geweest van Duitsers, Fransen, Oostenrijkers en Spanjaarden) in de 15de eeuw, voegden de Nederlanden zich in de vroege 16de eeuw voor het eerst samen tot een eigenstandig land met een 'eigen' klank.

 

Klik Op de afbeelding hieronder om de presentatie van college 2 te bekijken. De presentatie heeft de vorm van een film, die u eenvoudig kunt pauzeren om een dia langer te bekijken. Er is gekozen voor het filmformaat omdat daarin ook de muziekvoorbeelden beluisterbaar zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per seizoen. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Bezoek de website
Muziekspeler
Kies een muziekstuk