Muziek als Installatiekunst

Orgelpark Research Report #2 is gewijd aan de oratie, gehouden op 24 mei 2011, waarmee Hans Fidom de door het Orgelpark gevestigde leerstoel Orgelkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam aanvaardde. Met muziekvoorbeelden en films die illustreren hoe één compositie (in dit geval van Max Reger) tot drie geheel verschillende "muzieken" kunnen leiden. Omdat blijkt dat de verschijning van muzieken sterk afhankelijk is van de tijd- en ruimtecoördinaten waarbinnen ze worden uitgevoerd, is de stelling dat elke uitvoering een eigenstandig kunstwerk constitueert: een installatiekunstwerk als het ware, waardoor musici de status krijgen van kunstenaars en luisteraars centraal staan zijn bij het bepalen van de mate waarin muzieken overtuigend kunnen heten.


Aan de rechterkant van de pagina vindt u drie rode knoppen die de mogelijkheden weergeven om de Reports te lezen. Online (met audio), offline (zonder audio) en op papier. Voor de laatste optie wordt u gevraagd een formulier in te vullen zodat het Report naar u kan worden verzonden.

 

 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per seizoen. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Bezoek de website
Muziekspeler
Kies een muziekstuk