Basklarinetten & Orgel: Finnissy

Orgel & Ensemble

Musici

Jelte Althuis, Fie Schouten, Tobias Klein, basklarinet
Eva van de Poll, cello 
Beltane Ruiz Molina, contrabas
Nora Mulder, orgel

 

De Engelse componist Michael Finnissy is het middelpunt in dit concert, dat onderdeel is van het Basklarinet Festijn. Naast zijn nieuwe werk voor twee basklarinetten, cello en contrabas, Tussen Rede en Gevoel (2018), klinkt ook een van zijn orgelwerken. Tobias Klein schrijft een nieuw werk voor lage klarinetten en orgel.

 

Biografieën

Jelte Althuis (1967) studeerde klarinet bij Herman Braune en George Pieterson aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij behaalde zijn examen Uitvoerend Musicus in 1993. Ook zijn gelijktijdige studie basklarinet bij Harry Sparnaay sloot hij met onderscheiding af. Sinds 1994 is Jelte Althuis lid en arrangeur van Calefax; ook speelt hij regelmatig in de grote orkesten in Nederland. In Calefax beperkt hij zich meestal tot de basklarinet en bassethoorn. 
Tobias Klein (Duitsland, 1965) verhuisde in 1990 naar Amsterdam en studeerde aan het Conservatoriumvan Amsterdam saxofoon bij Jasper Blom en Harry Sparnaay. Als uitvoerend musicus ligt zijn focus vooral op de geïmproviseerde muziek en hedendaagse jazz, verrijkt met zijn studie compositie, live elektronische muziek en speeltechnieken afkomstig uit Afrika, Oost-Europa en Azië. Op dit moment is hij betrokken bij de groepen Spinifex, Almeida/Duynhoven/Klein en het duo Oguz Buyukberber/Tobias Klein. Ook speelt hij met Boi Akih en Esra Dalfidans Fidan. Klein componeert zowel voor hedendaagse jazzgroepen als voor kamermuziekensembles. In 2010 kreeg hij North Sea Jazz Compositieopdracht. 
Fie Schouten studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam klarinet en basklarinet bij Harry Sparnaay, Tom Sieuwerts en Herman Braune. Ze volgde meestercursussen bij Ernesto Molinari en Michel Lethiec. Ze is gespecialiseerd in nieuwe muziek (met name in het werk van Karlheinz Stockhausen) en maakt deel uit van diverse kamermuziekensembles zoals To be Sung, Sonic Hedgehog en met klaveciniste Goska Isphording. Samen met Tobias Klein vormt ze de artistieke leiding van het Basklarinet Festijn, dat voor het eerst in 2014 plaats vond. Fie Schouten won prijzen op toonaangevende concoursen, zoals het Gaudeamus Vertolkersconcours. Ze is hoofdvakdocent basklarinet aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.
Eva van de Poll studeerde cello aan het Conservatorium van Amsterdam bij Dmitri Ferschtman, Michel Dispa en Ran Varon. Sindsdien is zij betrokken bij film, theater- en dansvoorstellingen, wereldmuziek en hedendaagse kamermuziek in binnen- en buitenland. Zij speelde onder anderen met Corrie van Binsbergen, het Escher Ensemble, Filmorkest Max Tak, Insomnio en het Carel Kraijenhof Ensemble. Tevens maakte zij toernees met Thé Lau en The Scene en met jazzfluitist Chris Hinze. Van de Poll is medeoprichtster van To Be Sung en tangostrijkkwartet Pavadita.
Nora Mulder (piano) studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Maastricht, het Mozarteum in Salzburg en de Academie in Villecroze. Ze specialiseerde zich bij Claude Helffer in Parijs als vertolker van eigentijdse muziek. Samen met Pauline Post vormt Nora Mulder Pianoduo Post & Mulder, met repertoire vanaf 1900 tot vandaag. Er zijn inmiddels 23 nieuwe composities voor het duo geschreven. Nora Mulder stond met violist Bas Wiegers en Koen Kaptijn aan de wieg van 7090. Ook maakt ze deel uit van het Newt Hinton Ensemble, een 12-koppig experimenteel ensemble samengesteld uit avontuurlijke musici uit diverse landen. 
 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk