Cursus Orgelkunde

De cursus Orgelkunde is onderdeel van het Orgelpark Kennisprogramma. Met dit programma bieden we muziekliefhebbers toegang tot kennis over 'alles' wat met orgels en orgelmuziek te maken heeft.

 

Tijdens de colleges is er veel ruimte voor vragen en discussie. Het niveau is zo gekozen dat iedereen die van muziek houdt er iets aan heeft. De rode lijn door alle edities van de Cursus Orgelkunde tot nu toe – we begonnen in 2016 – is dat hét orgel niet bestaat. Elk orgel klinkt anders, elk orgel biedt de musicus een andere 'klankwereld'. De cursus wordt verzorgd door Hans Fidom.

 

Cursus Orgelkunde 2024

De editie 2024 van de Cursus Orgelkunde vindt plaats op de dinsdagmiddagen 27 februari, 5, 19 en 26 maart, en 2 april. Thema is dan de 20ste eeuw: hoe reageerde men, opgeschud en verward door twee wereldoorlogen, op de ontwikkelingen in de orgelkunst tot dan toe? En hoe werd daarmee de basis gelegd voor de nieuwe ontwikkelingen die de 21ste-eeuwse orgelbouw kenmerken? Centraal zal, als steeds, het Utopa Barokorgel staan, dat inmiddels als hyperorgel overal ter wereld nieuwe dromen, instrumenten en muziek inspireert.

 

Cursus Orgelkunde 2023

De editie 2023 van de Cursus Orgelkunde is al voorbij. Het ging dit jaar op veler verzoek geheel over orgelBOUWkunde. Maar dan wel in de allerbreedste zin: we volgden het traject dat geluid vanaf haar conceptie tot onze mening erover aflegt.

 

We begonnen 'in' de balgen, waar de wind 'gemaakt' wordt waarmee de pijpen worden aangeblazen, en eindigden in ons brein, waar we bepalen wat we van de zo gemaakte klank vinden. Op deze reis ontmoetten we dus 'alles':

  • techniek (hoe werkt een orgel tussen toets en pijp?)

  • pijpen (maat, vorm, werking)

  • maar ook klank (toonhoogte, timbre, dynamiek)

  • geluid (hoe belandt de pijpklank in ons oor?)

  • en esthetiek (hoe ervaren we die klank?).

 

Daarmee is grofweg de structuur van de cursus van 2023 gegeven: vijf colleges over uiteindelijk behoorlijk verschillende onderwerpen. Tussendoor kwamen natuurlijk allerlei andere aspecten aan de orde; en als altijd was er volop ruimte voor vragen en discussie. 

 

Hieronder staat per college een afbeelding; door daar op te klikken bereikt u de bladzijde die aan het betreffende college is gewijd, met daarin een link naar de presentatie die bij dat college is gebruikt.

 

Vragen/opmerkingen? Mail docent Hans Fidom: hansfidom@orgelpark.nl.

Word
Gast
vriend!

Word GastVriend van het Orgelpark

Word GastVriend voor slechts 80 euro per seizoen en bezoek alle 80 Orgelparkconcerten!

Lees meer

Het Orgelpark is voortgekomen uit de idealen van de stichting Utopa.

Stichting Utopa biedt met haar eigen initiatieven ruimte aan mensen om hun creatieve talenten te ontplooien en zich verder te ontwikkelen.

Bezoek de website

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.

Lees meer