De Sauter-vleugel

De concertvleugel is gemaakt door de Duitse firma Sauter. De officiële betiteling luidt 'Concert 275'. Dat laat weinig te raden over: dit is een concertvleugel, van 275 cm lang. De lengte zegt iets over de ruimte die de langste snaren krijgen: bij kortere vleugels moeten de laagste tonen gerealiseerd worden door de langste snaren dikker te maken, bij vleugel van volledige lengte hoeven dergelijke kunstgrepen niet te worden toegepast.

 

De piano is in 2002 gemaakt. Na een eerste leven als expositie-instrument van de firma Sauter is de vleugel compleet gereviseerd. In 2006 heeft het Orgelpark het instrument gekocht.

 

Akoestiek

De keuze voor deze vleugel heeft alles te maken met de akoestiek in het Orgelpark: ruim, en met een zeker accent op hoge frequenties. Aangezien de gebruikelijke concertvleugels van vandaag juist een felle klank hebben in het hoge gedeelte van het klavier - ze moeten immers klinken in zalen vol velours, wat aldaar de hoge frequenties juist dempt - is er gezocht naar een vleugel met een hogere klank in het bovenste deel van het klavier.


De Sauter-vleugel bleek bij uitstek over deze kwaliteit te beschikken. Dit, de door pianisten inmiddels zonder uitzondering geroemde techniek, en de uitzonderlijk fraaie bassen, waren de redenen juist deze vleugel aan te schaffen.

Word
Gast
vriend!

Word GastVriend van het Orgelpark

Word GastVriend voor slechts 80 euro per seizoen en bezoek alle 80 Orgelparkconcerten!

Lees meer

Het Orgelpark is voortgekomen uit de idealen van de stichting Utopa.

Stichting Utopa biedt met haar eigen initiatieven ruimte aan mensen om hun creatieve talenten te ontplooien en zich verder te ontwikkelen.

Bezoek de website