Het kistorgel

Sommige van de instrumenten van het Orgelpark leiden een teruggetrokken bestaan: vooral het kistorgeltje valt nauwelijks op, verscholen als het meestal is onder zijn leren mantel. Des te groter is steeds weer de verrassing wanneer het op het podium wordt getild. Vooral bij de jazzconcerten is het geliefd. Het speelt veel directer dan de grotere orgels van het Orgelpark, vinden de musici, en ook het publiek is enthousiast: leuk, zo’n orgeltje dat zich bescheiden opstelt, en dat juist daardoor de organist wat meer in beeld brengt. Het instrumentje is gebouwd in 2006, speciaal voor het Orgelpark, door Elbertse Orgelmakers uit Soest.

 

Kistorgel

De betiteling ‘kistorgel’ laat aan duidelijkheid weinig te wensen over: dit is een orgel in de vorm van een kist, met twee man redelijk gemakkelijk te vervoeren. Een flink aantal bedrijven is gespecialiseerd in dit orgeltype, en sommige ervan maken reclame met de opmerking dat hun instrumentjes precies in een Golfje passen. Slimme marketing, want zo maken ze meteen duidelijk dat ook Jan Modaal zich een echt orgel zou kunnen veroorloven.

 

Gebruik van de ruimte

Elbertse is ingenieus met de ruimte omgesprongen: de achterkant van het orgel bestaat uit de grootste houten pijpen van het register Gedekt 8’. De techniek is uiterst simpel gehouden. Bovenop ligt het klavier. Onder elke toets steekt een zogeheten ‘steker’ naar beneden, waarmee het bij die toets horende ventiel in de windlade kan worden geopend. De windlade, de houten kist waarin de lucht onder druk wordt gehouden en die de pijpen draagt, ligt logischerwijs onderin.


Het orgel heeft vier registers: Gedekt 8’, Roerfluit 4’, Nasard 2 2/3’ en Octaaf 2’.

Word
Gast
vriend!

Word GastVriend van het Orgelpark

Word GastVriend voor slechts 80 euro per seizoen en bezoek alle 80 Orgelparkconcerten!

Lees meer

Het Orgelpark is voortgekomen uit de idealen van de stichting Utopa.

Stichting Utopa biedt met haar eigen initiatieven ruimte aan mensen om hun creatieve talenten te ontplooien en zich verder te ontwikkelen.

Bezoek de website

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.

Lees meer