Het Molzer-orgel

Rechts in de concertzaal van het Orgelpark staat een uniek orgel uit Wenen. Het krullerige uiterlijk met zijn grove versieringen doet vermoeden dat dit orgel bedoeld is voor jan en alleman, net als bijvoorbeeld de draaiorgels die vroeger de straten van Amsterdam met muziek opvrolijkten. De schijn bedriegt inderdaad niet: het orgel is gebouwd door Ferdinand Molzer jr., die vooral actief was als leverancier van draaiorgeltjes in zweefmolens op de Weense kermis.

 

Molzer bouwde het orgel in 1925 voor de familie Klinger in Mödling, een kleine stad ten zuiden van Wenen. In 1941 werd het orgel naar de villa van de familie Huber verplaatst, in het Weense stadsdeel Hietzing.

 

 

Automaat

Molzer voorzag het orgel net als zijn kermisorgels van een automaat – én van een gewone klaviatuur. Waarschijnlijk is bij de verplaatsing naar Hietzing de speelautomaat verdwenen.

 

Klank

Qua klank knipoogt het Molzer-orgel naar het Sauer-orgel, maar de sfeer ervan is anders, wat minder deftig. Het orgel is bij de verhuizing naar Amsterdam gerestaureerd door de Weense orgelmaker Ulrich Aschermann.

 

Download de dispositie van het Molzer-orgel.

Word
Gast
vriend!

Word GastVriend van het Orgelpark

Word GastVriend voor slechts 80 euro per seizoen en bezoek alle 80 Orgelparkconcerten!

Lees meer

Het Orgelpark is voortgekomen uit de idealen van de stichting Utopa.

Stichting Utopa biedt met haar eigen initiatieven ruimte aan mensen om hun creatieve talenten te ontplooien en zich verder te ontwikkelen.

Bezoek de website

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.

Lees meer