INTERNATIONAAL SYMPOSIUM: Hyperorganic Movements (dag 3)

Internationaal Orgelpark symposium 2023: ‘Hyperorganic Movements’


Het jaarlijkse Internationale Orgelpark Symposium 2023 heeft dit jaar als thema ‘Hyperorganic Movements’. Vrij vertaald: ’Hyperorganische Bewegingen’. Het Utopa Barokorgel, internationaal inmiddels bekend als het ultieme hyperorgel, staat centraal. Het inspireert met name doordat het een compromisloos historisch klankconcept toegankelijk maakt voor 'alle' musici van vandaag, dus zowel traditionele organisten als componisten van nieuwe muziek en kunstenaars die soundscapes creëren. 
 

Het driedaagse symposiumprogramma biedt discussies, veel muziek en lezingen. Iedereen is van harte uitgenodigd; de voertaal is Engels. Het symposium vindt plaats op donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 juni.

 

Orgelklanken en digitale technologie smelten samen
Het Orgelpark weet al een paar jaar met onversneden historische klanken en digitale technologie nieuwe muziek te inspireren, evenals nieuwe visies op oude muziek. Overal in Europa ontstaan de laatste tijd initiatieven die het voorbeeld van het Utopa Barokorgel volgen. De manier van muziek maken op orgels is duidelijk in beweging én beweegt velen! Vandaar de titel van het symposium: Hyperorganic Movements. 

Tijdens ons driedaagse symposium kunt u zich laten verrassen door de diverse invalshoeken van muzikanten en kunstenaars die met hyperorgels werken, en naar hun muziek en geluidskunst luisteren. 

Daarnaast praten orgelbouwers – waaronder afgevaardigden van de grootste bedrijven uit Europa – u bij over de actuele ontwikkelingen op het gebied van klank. Deelnemers uit Zweden, Spanje, Duitsland, Letland en de VS laten u bovendien kennismaken met hun 'hyperorganische' initiatieven. 

 

Ieder dag eindigt met een concert 
De symposiumdagen zijn gratis; voor het concert aan het eind van iedere dag betaalt u de normale toegangsprijs. Elk concert bevat een vernieuwend evenement. Zo laat Maarten Wilmink donderdag zien hoe relevant hyperorgeltechnologie is voor het uitvoeren van oude muziek. Vrijdag introduceert Kimberly Marshall (let op: in de Oude Kerk, dus niet in het Orgelpark) nieuwe muziek van Ivan Bozicevic, en op zaterdag sluiten we het Utopa Barokorgel online aan op instrumenten in Malmö en Vancouver zodat de drie tegelijkertijd kunnen worden bespeeld. Zo vormen ze samen een nieuw instrument, het zogenoemde 'Global Hyperorgan'. We zijn net zo benieuwd als u naar het resultaat! 

 

 


 

 

S Y M P O S I U M   D A G   3   /   Z A T E R D A G  /  1 0   J U N E    

10.00 KEYNOTE

Muzikalere elektrische tracturen / Het Laukhuff fiasco en de zoektocht naar duurzame R&D  (Jürgen Scriba)

11.00 PAUZE

11.30 RONDE TAFEL: INTONEREN EN KLANKCONCEPTEN

Orgelmakers (Elbertse & Van Vulpen, Blancafort, Flentrop, Verschueren, Rieger, Klais, Woehl e.a.) delen hun dromen en ideeën 

12.45 LUNCHPAUZE

14.15 HET MODULAIRE BLANCAFORT-ORGEL

Inleiding en concert (Albert Blancafort, orgelmaker & Carlés Viarnes, musicus)

15.15 MEDIA: HET ORGEL EN PUBLICITEIT 

Podcasts en orgelkunst (Blake Hargreaves)

15.45 INLEIDING TOT HET AVONDCONCERT

'Global Hyperorgan Scenario's' (Randall Harlow, Federico Visi)

16.00 PAUZE

16.30 HYPERORGELMUSICI PRESENTEREN ZICH

George Rahi en Wouter Snoei 

17.30 INTERVENTION

Wrapping up & looking forward: Hans-Ola Ericsson

18.00 DINERPAUZE

20.15 CONCERT: GLOBAL HYPERORGAN EVENT

Met de orgels in Amsterdam, Malmö, Vancouver & het modulaire Blancafort-orgel

 

 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per seizoen. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Bezoek de website
Muziekspeler
Kies een muziekstuk