Koor & Orkest: Fauré en Poulenc

Orgel & Vocaal

Musici

Marc Korovic, dirigent
Olivier Penin, orgel
Haags Kamer Orkest
Koren van de Academy of Vocal Arts

 

De Haagse Academy of Vocal Arts presenteert een concert met twee hoogtepunten uit de Franse muziek: het Requiem van Fauré en het Concert voor orgel, strijkers en pauken van Poulenc. De titel van het programma, Ici Paris, verwijst ook naar de medewerking van Olivier Penin, organist van de Sainte-Clotilde in Parijs, waar ooit César Franck organist was. 

 

Programma

Francis Poulenc (1899-1963)
- Petites Voix
- Concerto pour orgue, orchestre à cordes et timbales
Gabriel Fauré (1845-1924)
- Requiem
- Cantique de Jean Racine
Léo Delibes (1836-1891)
- Messe Brève

 

Biografieën

De Franse organist Olivier Penin (1981) begon op vijfjarige leeftijd met pianolessen en werd een jaar later lid van het koor van Caen. Ondertussen is hij de vaste organist van de Sainte-Clotilde in Parijs, dat beschikt over een fameus Cavaillé-Col-orgel. In 2013 bracht hij een cd uit getiteld Hommage aan de meesters van Sainte-Clotilde en in 2016 een cd met werk van César Franck, indertijd de eerste organist van de basiliek. Door de muziekpers wordt Penin geprezen om zijn virtuositeit en transparantie. Zijn spel wordt vergeleken met de sprankeling van champagne.

 

Het Haags Kamer Orkest is een kamerorkest dat voornamelijk bestaat uit afgestudeerde musici van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Het jonge orkest komt op projectbasis en in variabele bezetting bijeen en heeft onder andere zijn medewerking verleend aan het 125-jarig bestaan van begraafplaats en crematorium Westerveld en een aansluitend concert voor 4000 mensen. In september 2013 heeft het orkest opgetreden ter ere van het 100-jarig jubileum van het Vredespaleis.

In november 2013, 2014 en 2016 is onder leiding van dirigent Anthony Zielhorst het Requiem van respectievelijk Bruckner, Fauré en Duruflé uitgevoerd in de Abdij van Koningshoeven. Ook verzorgt het orkest jaarlijks kerstconcerten in de Nieuwe Kerk in samenwerking met dirigent Stef Collignon.

 

Marc Korovitch (1987) studeerde musicologie en koordirectie aan de Sorbonne in Parijs. Later behaalde hij zijn master koorleiding in Genève. Als freelance orkestdirigent was Marc Korovitch in 2011 de jongste gastdirigent van Concerto Köln met wie hij concerten gaf in Duitsland, Italië en Polen. Hij werkte met Berliner Sinfonietta, het Grenland Symfonieorkest (Noorwegen), koor en orkest van Kinshasa (Congo), het Orchestre Colonne en het Montenegrin Symphony Orchestra. Als gastdirigent gaf hij leiding aan het SWR Vokalensemble Stuttgart, Chœur de Radio-France en Kamerkoor Accentus. Hij werkte samen met Gustavo Dudamel, Daniele Gatti, Thomas Zehetmair en Stéphane Denève. Hij is chef-dirigent van het kamerorkest OTrente.

Naast zijn concertpraktijk is Marc Korovitch hoofdvakdocent koordirectie aan de Sorbonne. Sinds augustus 2016 is tevens hij hoofd van de vocale en directieafdeling van het Conservatoire Regionale de Paris.


De Academy of Vocal Arts (ACVA) begon in 1990 met 12 kinderen als 'Zangschool Zuid-Holland' en groeide in meer dan 25 jaar uit tot de grote zangschool die zich sinds 2012 Academy of Vocal Arts noemt. De ACVA creëert mogelijkheden voor jong en oud om de kunst van het zingen te onderzoeken en te beleven, waarbij het kind centraal staat. Jaarlijks organiseert de ACVA eigen producties en verleent haar medewerking aan verschillende producties als bijvoorbeeld de Matthäus-Passion of de Carmina Burana dit seizoen. Voor 'Ici Paris' is een samenwerking gezocht met Marc Korovitch, Olivier Penin en het Haags Kamerorkest. Tijdens het concert hoort u het Haags Kinderkoor, Kinderkoor Musicanti en Vocaal Ensemble Cantamare

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk