Sopraan, Orgel & Ensemble: Bach2ways

Barok

Musici

Johannette Zomer, sopraan
Bart Schneemann, barokhobo
Pieter van Dijk, orgel
Kamerkoor Vocoza o.l.v. Sanne van Nieuwenhuijsen
Tulipa Consort: 
Nienke van der Meulen, blokfluit en hobo
Yukiko Murikami, fagot
Hanneke Wierenga, Marc Cooper, viool
Anna Smith, altviool
Carlos Nicolas Alonsa, cello & cello piccolo
Robin de Zeeuw, bas
Vincent van Laar, kistorgel en klavecimbel.

 

 

In het programma Bach2Ways brengt sopraan Johannette Zomer samen met hoboïst Bart Schneemann duetten voor sopraan en hobo, met ondersteuning door het Tulipa Consort. De muziek wordt afgewisseld met orgelsolo’s.

 

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
- Orkestsuite no.1 in C
    Ouverture
- Himmelskönig, sei willkommen
    Sonate
    Coro
- uit: Also hat Gott die Welt geliebet
    Mein gläubiges Herze
Reza Namavar (1980)
- Sinfonia
Johann Sebastian Bach
- uit: Herr, gehe nicht ins Gericht 
    Wie zittern und wanken
- Am Wasserflüssen Babylons
    orgel solo
    vierstemmige vocale versie
- uit: Ich hatte viel Bekümmernis
    Sinfonia
    Aria: Seufzer, Tränen, Kummer, Not
- Ich will hier bei dir stehen Choral
Mathilde Wantenaar (1993)
- Seufzer
Johann Sebastian Bach
- Orkestsuite no.1 in C
     Courante
     Gavotte I & II
     Forlane   
PAUZE
Johann Sebastian Bach
- uit: Ich geh, und suche mit Verlangen
     Sinfonia (solist Vincent van Laar)
Arvo Pärt (1935)
- An dem Wassern zu Babel saßen wir und weinten
Johann Sebastian Bach
- Liebster Jesu, mein Verlangen
     Aria
- Christus, der uns selig macht
- Mein Herze schwimmt im Blut
     Mein Herze schwimmt im Blut
     Stumme Seufzer, stille Klagen
     Doch Gott muß mir genädig sein
     Tief gebückt und voller Reue
     Auf diese Schmerzensreu
     Ich, dein betrübtes Kind
     Ich lege mich in diese Wunden
     Wie freudig ist mein Herz
- Ach, Herr, laß dein lieb Engelein

 

Biografieën

De Nederlandse sopraan Johannette Zomer zingt repertoire van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw. Zij werkte niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, René Jacobs, Reinard Goebel en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fischer, Daniel Harding, Valery Gergiev, Reinbert de Leeuw en Peter Eötvös. Verder geeft Zomer regelmatig recitals met zowel theorbist Fred Jacob als forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd. Johannette Zomer maakte haar operadebuut bij de Nationale Reisopera in oktober 1996, toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi’s Don Carlo. Sindsdien stond zij meerdere malen op de operabühne in rollen als Belinda, Pamina, Euridice, Dalinda en Ilia maar ook als Mélisande en Amanda (in Ligeti’s Le Grand Macabre). In 2013 richtte zij haar eigen ensemble het Tulipa Consort op, waarmee zij reeds optrad op de Göttinger Festspiele en met Bart Schneemann in Amsterdam.
Bart Schneemann (Melbourne, 1954) is hoboïst, dirigent, docent en artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble. In 1977 studeerde hij af aan het Conservatorium te Amsterdam. Tussen 1976 en 1996 was hij eerste hoboïst bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij trok zich terug uit het orkestbestel om zich volledig te kunnen wijden aan zijn solocarrière en zijn werkzaamheden bij het Nederlands Blazers Ensemble. Schneemann speelt in diverse formaties een breed repertoire, variërend van oude muziek (op moderne hobo en klassieke/barokhobo) tot hedendaagse muziek. Als dirigent trad Schneemann op met het Nationaal Jeugd Orkest, Nieuw Sinfonietta, het Brabants Orkest en het Noord Nederlands Orkest.
Pieter van Dijk is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als hoofdvakdocent orgel is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij is één van de artistieke leiders van het Orgelfestival Holland. Zijn orgelopleiding ontving hij van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck (1986) behaalde hij prijzen. Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen en de VS.
Kamerkoor Vocoza bestaat uit circa 28 geschoolde amateur-zangers, die samen een behoorlijk professioneel niveau weten te bereiken. Het koor staat sinds 2008 onder leiding van Sanne Nieuwenhuijsen en heeft een vaste plaats in het concertleven in de regio Amsterdam/Haarlem verworven. Vocoza brengt gemiddeld twee eigen concertreeksen per jaar, en draagt geregeld bij aan externe producties. Vocoza is een afkorting van Vondelpark Concertgebouwbuurt Zangers, en werd opgericht in 1980 door Paul Hameleers. Moderne Amerikaanse koormuziek vormde lange tijd een speerpunt in de programmering. Zo verzorgde Vocoza in juni 2001 de Nederlandse première van zes hedendaagse madrigalen van Morten Lauridsen. Onder leiding van Sanne Nieuwenhuijsen is het koor nieuwe artistieke wegen ingeslagen. Het hoofdaccent ligt nu op 20ste en 21ste eeuwse koormuziek uit Europa en de VS.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk