Asvogel: een stuk over het leven en werk Van Erno Kiraly

Componist Hansko Visser maakte een biografische partituur op basis van het levensverhaal van de Hongaars Joegoslavische componist Erno Kiraly. Visser ontwikkelde voor deze biografie een achttal muzikale codes én maakt evenzovele linosneden. Aan drie co-componisten Jasna Velickovic, Lucio Tasca en Reinier van Houdt werd de partituur doorgegeven. Zij vormden elk een tijdelijk ensemble om hun versie van het stuk te maken. Een mysterieus compositieproject genaamd Kemenymadar/Asvogel/ Bird from the chimney met prachtig associatieve invallen en beelden. De partituur vormt een complex system waarin vrijheid en verantwoordelijkheid, magere toonvoorraden en radicale regels over de componisten en de musici verdeeld worden op Cageiaanse of Cardewesque wijze en bestaat uit een aantal lino's, teksten en gerichte muzikale opdrachten, alle geinspireerd door leven en werk van Erno Kiraly. Bijzonder detail: er zijn meerdere zelfgemaakte instrumenten, waaronder het orgeltje Rosa, die u tijdens de vier versies zal horen en zien. Aan het concert nemen zestien musici deel.

 

Musici:
Anne La Berge, fluiten
Bas Alblas, bassen
Camille Verhaak, clarinet
Dario Calderone contrabas
Dolf Planteijdt, opnameleiding en elektrische gitaar
Elisabeth Lusche, trompet en cornet
Federico Pozzer, piano
Giuseppe Doronzo, bariton sax
Hansko Visser, elektrische gitaar
Jasna Velickovic, art of coil
Lucio Tasca, akoestische gitaar
Paolo Gorini, art of coil
Reinier van Houdt, piano
Tomek Szczepaniak, art of coil
Vladimir Blagojevic, accordion
Wiek Hijmans, elektrische gitaar

*met Chleb en Rosa, Krabbetje en Tetra Dizzent.


Biografie

Hans (Hansko) Visser componeert en treedt op. Zijn werk is poëzie op klank: soms breekbaar, soms repetitief. Hij treedt regelmatig op als solist en met zijn ensemble Plan Kruutntoone, een internationaal ensemble dat speelt tussen Diksmuide in het Westen en Sint-Petersburg in het Oosten. Hij schrijft voor solo performance, ensemble, film, theater en dans. Werken met radiokunst en geluidspoëzie is een belangrijk aspect van zijn oeuvre. Indrukken van ontmoetingen in ruimte en tijd wil hij vastleggen, documenteren en transformeren. Hij produceerde vijf platen.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk