Componistenportret: Ig Henneman (uitverkocht)

Hedendaags

De 75-jarige componist en altviolist wordt geëerd met een componistenportret. Het programma omvat drie premières, improvisaties, vroeger werk en gedichten. Henneman heeft voor het concert een dichter en tien musici uitgenodigd: een bijzondere mix van achtergronden en leeftijden. 


Ab Baars (1955) klarinet, shakuhachi
Anne La Berge (1955), fluiten
Lidy Blijdorp (1986), cello 
Anneke Brassinga (1948), gedichten
Ig Henneman (1945) composities, altviool
Annelie Koning (1992), stem/zang
Gerrie Meijers (1961), orgel
Ansgar Wallenhorst (1967), orgel

Luna String Quartet
Janneke van Prooijen (1974), viool
Elisabeth Smalt (1964), altviool
Alistair Sung (1987), cello
Jellantsje de Vries (1986), viool


Programma

1. Bow Valley (2007/16), voor fluiten met soundscape en improvisatie, in een bewerking plus shakuhachi, stem en orgel  

Anne la Berge (fluiten) 
Ab Baars (shakuhachi) 
Annelie Koning (stem)
Gerrie Meijers (orgel)

2. Outside the Rain has stopped (2021) voor strijkkwartet (première)
Luna String Quartet

3. Anneke Brassinga leest drie gedichten van Ingeborg Bachmann in Nederlandse vertaling

4. Hinter der Wand en Strömung (1994), voor mezzo-sopraan, cello en accordeon
De gedichten zijn van de hand van Ingeborg Bachmann:
Annelie Koning, mezzo sopraan
Lidy Blijdorp, cello
Gerrie Meijers, orgel

5. Orgelthema (2008) ter improvisatie
Ansgar Wallenhorst, orgel

6. Solo Song for cello - As if- (2019) op een gedicht van Emily Dickinson (première)
Lidy Blijdorp, cello

7. Galina U (2001) met improvisatie, in een bewerking
Ab Baars, klarinet
Ig Henneman, altviool
Anne La Berge, fluiten
Ansgar Wallenhorst, orgel

8. Anneke Brassinga leest drie van haar gedichten: 'Heen', 'Kairos II' en 'Orgelend - improvisatie voor ih'. Duo Baars Henneman speelt een korte improvisatie tussen de gedichten. 

9. February's Turn (2020) voor orgelsolo (première)
Gerrie Meijers, orgel

 

Biografieën

Ig Henneman
Na te zijn gestart als klassiek altviolist in diverse orkesten en in het ASKO, wordt Ig Henneman medeoprichter van de vrouwenpopgroep FC Gerania, waarvoor ze ook componeert. Haar interesse gaat steeds meer uit naar improvisatie en ze zoekt dan ook aansluiting bij trompettist-pianist-componist Nedly Elstak. Vervolgens gaat ze groepen leiden onder haar eigen naam, zoals een kwintet en een tentet. Voor hen schrijft ze al het repertoire. Daarnaast maakt ze met deze groepen uitgebreide tournees door binnen-en buitenland. Ze runt het platenlabel Wig samen met rietblazer Ab Baars met wie ze ook het langlopende Duo Baars Henneman heeft. Naast haar werk als bandleider-improvisator heeft ze een internationale carrière als componist in de wereld van de eigentijdse muziek. Ze ontvangt vele compositieopdrachten voor solisten, orkesten en ensembles. Veel werk van haar is uitgekomen op CD.


Ab Baars, tenorsax
Hoewel Ab Baars weinig herkenbare vormen of ritmes gebruikt, blijft de muziek pakkend omdat ze tot de essentie is teruggebracht en helder wordt gepresenteerd. Sinds de jaren ’80 speelt hij in de Instant Composers Pool van Misha Mengelberg, en leidt hij een aantal groepen. Vanaf 2005 heeft hij de Japanse bamboefluit de shakuhachi aan zijn instrumentarium toegevoegd. Recent begon hij de groep Baars’ Crooners.


Anne La Berge
Anne La Berge treedt regelmatig op als soliste, met het ensemble MAZE en met haar man David Dramm, componist/gitarist. Ze is een van de oprichters van Splendor Amsterdam, een collectief van muzikanten die een oud badhuis in Amsterdam hebben veranderd tot een cultureel mekka. Hier repeteert ze haar eigen projecten en deelt ze kleinschalige concerten met internationale gasten. Haar muziek verzamelt de elementen waarop haar reputatie is gebaseerd: woeste en verreikende virtuositeit, microtonale texturen en melodieën, en haar unieke scala aan percussieve fluittechnieken. Dit alles gecombineerd met interactieve elektronische verwerking en tekst.


Lidy Blijdorp
Lidy Blijdorp behaalde met haar master in Parijs de hoogste onderscheiding (1ère Prix avec Félicitations, 2011). Onlangs speelde ze haar Artiesten Diploma recital aan de prestigieuze Chapelle Musicale Reine Elisabeth, waar ze studeerde bij Gary Hoffman. Ze is een jonge celliste met een enorme vertelkracht. Op de Amsterdamse Cellobiënnale werd ze geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’. Haar debuut CD ‘Journeyers’ (Rubicon, 2020) werd alom geprezen.


Anneke Brassinga
De kern van Anneke Brassinga's werk bestaat volgens criticus Piet Gerbrandy uit 'vechtlust, geestige dwarsheid en grondeloze melancholie.’ De belangrijkste prijzen die ze ontving voor haar poëtisch oeuvre zijn de Constantijn Huygens-prijs (2008) en de P.C.Hooft-prijs (2015). Muziek heeft een belangrijke plaats in haar oeuvre en ze heeft al verschillende samenwerkingen op haar naam staan, waaronder met harmoniumspeler Dirk Luijmes en pianist David Kuyken.


Annelie Koning
Improvisatie is vaak voor Annelie Koning het uitgangspunt. Ze schrijft veel eigen teksten maar gebruikt ook regelmatig woorden van anderen zoals Brederode en Bukowsky. In 2020 maakte Annelie deel uit van het programma ‘Phonetic Stories’ van Asko|Schönberg en De Tekstsmederij en ontwikkelde ze in samenwerking de compositie ‘Toch Nog Gelukkig’. Recent begon ze te werken met Daan Leever, voor het maken van beats en het schrijven van Nederlandstalige rapmuziek onder de naam Lilly King.


Gerrie Meijers
Gerrie Meijers won prijzen op internationale orgelconcoursen en maakte diverse radio- en cd-opnamen, waaronder de Goldberg-Variationen van Bach op orgel en de Symphonie-Passion van Dupré in de OLV-kathedraal van Antwerpen. Ze speelt in binnen-en buitenland en is daarnaast zeer actief als begeleider met een uitgesproken voorkeur voor het vocale genre. Ze werkte mee aan bijzondere producties, waaronder het muziektheaterprogramma Liefde op de Schop met de alt Cecile Roovers en filmmaakster Verele Vorstman.


Janneke van Prooijen
Janneke van Prooijen studeerde bij Jaring Walta en Ilya Grubert en volgde masterclasses onder andere bij Herman Krebbers en Pavel Vernikov. Kamermuzieklessen volgde ze bij Istvan Párkányi. Voor haar examen uitvoerend musicus ontving ze het Stipendium van de Vrienden van het Rotterdams Conservatorium. Haar muzikale belangstelling reikt van hedendaagse muziek tot romantische en klassieke hoogtepunten, en van jazz-, pop- en zigeuner- tot geïmproviseerde muziek. Ze werkte met vele internationale en nationale componisten, waaronder György Kurtág en Sofia Goebaidoelina.
 

Elisabeth Smalt
Elisabeth Smalt speelt in het Belgische Oxalys Ensemble, in het Prisma Strijktrio, het Luna String Quartet, en leidt het Scordatura Ensemble. Ze werkt samen met harmonium speler Dirk Luijmes in Harmonie der sferen. Een aantal componisten hebben solo stukken voor haar geschreven, waaronder Ig Henneman met het stuk 'Solo Song for viola –Ten Lines' (2016). De pers schreef over haar werk “The playing of Elisabeth Smalt is perfection itself” (Paul Corfield Godfrey, MusicWeb International).


Jellantsje de Vries
Jellantsje de Vries behaalde in 2012 haar masterdiploma cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze studeerde bij Vera Beths. Haar affiniteit met theater, dans en beeldende kunst heeft geleid tot samenwerkingen met verschillende choreografen, regisseurs en andere kunstenaars. Daarnaast voerde ze solo-en kamermuziekwerken uit met onder andere Looptail en het Doelen Ensemble, en werkte ze samen met dirigenten als Etienne Siebens en Arie van Beek. In 2017 organiseerde ze ‘Razende Stilstand’, een geënsceneerd concert met muziek van Jan van de Putte en Klaas de Vries, gechoreografeerd door Kenzo Kusuda en begeleid door een zelfgemaakte animatiefilm.


Ansgar Wallenhorst
Ansgar Wallenhorst is sinds 1998 artistiek leider van de Orgelwelten Ratingen en cantor bij St. Peter en Paul in Ratingen. Als concertorganist toerde de winnaar van de Grand Prix van het 43e Internationale Improvisatieconcours in Haarlem door meer dan 20 landen in Europa, Azië, Noord-Amerika en Australië. Hij verdiepte zich verder in de kunst van het improviseren door te studeren bij Thierry Escaich, bij Olivier Latry in Parijs, en in Zürich in de masterclasses van Jean Guillou. Recent werkte hij als improvisator mee aan projecten, “BTHVN 2020 – Beethoven reloaded”.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk