Componistenportret Jan van de Putte I

Hedendaags

Musici

Katharina Gross, cello
Jan Hage, orgel
Tatiana Koleva, percussie 

 

Componist Jan van de Putte bouwt aan een indrukwekkend oeuvre. Met weinig noten schept hij een intens muzikaal universum waarin de beweging van de musici even strikt is doordacht als de klank van de instrumenten. Alweer enkele decennia geleden schreef Van de Putte zijn enige orgelwerk Terra. Zijn solostukken voor cello (Vorsicht Katharina) en voor viool (De Grote Intieme Vorm) vormen de hoofdmoot van dit componistenportret. 

 

Leest u in Timbres online dit dubbelinterview met Jan van de Putte en zijn voormalige leraar Klaas de Vries, aan wie op 22 maart een componistenportret was gewijd.

 

Programma

Jan van de Putte (1959)
– Terra, voor orgel en percussie
– Vorsicht Katharina, voor cello solo

 

Biografieën

Katharina Gross geeft wereldwijd solo- en kamermuziekconcerten. Zij vormt een duo samen met Luca Lucini (gitaar), en met Arnold Marinissen (compositie/slagwerk/elektronica). Samen met lichtkunstenares/scenografe Marion Traenkle en Arnold Marinissen initieerde zij 2013 het audiovisuele project Cello Box. Daarmee trad ze zo’n veertig keer met veel succes binnen en buiten Nederland op. In 2014 riep Katharina het project cellomondo in het leven: componisten uit een groeiend aantal landen van de wereld en hun studenten schrijven werken voor cello solo. Tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2016 speelde zij alle composities die tot nu toe ontstonden in de vorm van een cellomondo-marathon.
Joseph Puglia, geboren in New York, maakte zijn succesvolle solodebuut in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in 2009, toen hij het Vioolconcert van John Adams vertolkte bij Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw. De violist concerteerde op tal van podia, in onder meer Londen, Parijs, Melbourne en New York. Hij vervult regelmatig de rol van concertmeester bij Asko|Schönberg en als zodanig was hij ook bij het Ensemble Intercontemporain te gast. Joseph Puglia speelt vaak en graag hedendaagse muziek; hij bracht nieuw werk van bijvoorbeeld Joey Roukens en Peter Eötvös in première. Recentelijk initieerde hij een omvangrijk project rondom componist Luciano Berio, met concerten, masterclasses en cd-opnamen.
 

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk