Internationaal Symposium Concert: Artvark en Jacob Lekkerkerker

Jacob Lekkerkerker – Inside Outside

Artvark – tweede composities van het nieuwe album Mother of Thousand

Jacob Lekkerkerker – Liquid

 

Musici

Jacob Lekkerkerker – orgel

Rolf Delfos – saxofoon

Peter Broekhuizen – saxofoon

Mete Erker – saxofoon

Bart Wirtz – saxofoon

 

Online

Bij het concept van Inside Outside en Liquid hoort dat de muziek ook online beluisterbaar is. Klik HIER om te luisteren.

 

Inside Outside en Liquid zijn composities met als centraal idee een imaginaire ruimte voor de toekomst: een ‘hyper-cathedral’. Kun je een nieuwe klankwereld componeren, op basis van de klanken uit oude architectuur, akoestiek en klank orgels en klokken in kerken en kathedralen? Door geluidssamples op te nemen, en ze in de computer te bewerken tot een nieuwe ruimte: de ruimte van stereo-koptelefoons?

 

Met dit in gedachten componeerde Jacob Lekkerkerker twee online composities, met samples van orgels en klokken, in samenwerking met Nick Powell van Goldsmiths Music Studios in Londen. Deze composities kunnen altijd online worden beluisterd. Maar ook, zoals bij de concertreeks Inside Outside x Artvark, live. Dan wordt met live musici een nieuwe klanklaag wordt toegevoegd, die tegelijkertijd ook weer wordt opgenomen. Zo wordt eindeloos doorgebouwd aan het idee van een ‘hyper-cathedral’ – zoals ook aan eeuwenoude kerken en kathedralen gedurende vele eeuwen is doorgebouwd.

 

Nieuwe concertvorm

Inside Outside en Liquid zijn dus soundtracks die online te beluisteren zijn, maar Lekkerkerker experimenteert hier tevens met een nieuwe concertvorm. In concertvorm wordt de soundtrack afgespeeld in de akoestiek van een kerk of concertzaal, waarbij met live musici een klanklaag wordt toegevoegd, die later weer onderdeel kan worden van een nieuwe versie online soundtrack. Maar, er kan ook een tussenvorm ontstaan, de audio-livestream, waarbij eveneens een nieuwe mix ontstaat tussen live en online.

 

Artvark

Voor de concertreeks Inside Outside 2022 werkt Jacob samen met het saxofoonkwartet Artvark: Rolf Delfos, Peter Broekhuizen, Mete Erker en Bart Wirtz. Inside Outside wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurmakersfonds van Prins Bernhard Cultuurfonds en het Fonds Podiumkunsten.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk