Koor: Meesters & Gezellen

Orgel & Vocaal

Musici

Leden van het Helsinki Chamber Choir en gezellen o.l.v. Nils Schweckendiek
Ere Lievonen, orgel

 

Op initiatief van zangcoach Geert Berghs krijgen zangstudenten sinds jaar en dag de gelegenheid om in het project Meesters & Gezellen samen te werken met professionele koorzangers. Dirigent Nils Schweckendiek leidt de editie van 2019; de professionals komen uit het Helsinki Chamber Choir. De composities worden afgewisseld met Finse orgelmuziek door organist Ere Lievonen.

 

Programma

Erik Bergman (1911-2006) 
- Rakastavara
Jean Sibelius (1865-1957)
- Sommarnat
Kaija Saariaho (1952)
- Nuits, Adieux
Beat Furrer (1954)
- Enigmas
Einojuhani Rautavaara (1928-2016)
- Vespers

 

Biografieën

Het Helsinki Kamerkoor werd opgericht in 1962 als het Fins Radio Kamerkoor. De huidige naam draagt het sinds 2005. Het brede repertoire omvat middeleeuwse zang en muziek uit de renaissance en barok tot aan onze eigen tijd. Het koor geeft geregeld opdrachten, meestal aan Finse componisten, en heeft sinds 2005 zo'n veertig wereldpremières gebracht. Behalve de eigen concertserie in Helsinki, treedt het koor vaak op op Finse muziekfestivals en werkt het samen met Finse symfonieorkesten. 
Nils Schweckendiek studeerde muziek aan het Clare College in Cambridge en directie in Freiburg en Helsinki. Sinds zijn succesvolle debuut aan de Finse Nationale Opera met Richard Strauss' Der Rosenkavalier in 2006, heeft hij opgetreden met orkesten, ensembles en koren in diverse Europese landen, de Verenigde Staten en China, en in verschillende operahuizen, en festivals, inclusief de Leipzig Opera en het Savonlinna Opera Festival.
Ere Lievonen specialiseert zich in nieuwe muziek: hij verzorgde inmiddels zo'n 200 premières in heel Europa en de VS. Hij begon zijn studies in Helsinki, om die in 1997 voort te zetten aan de conservatoria in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Behalve organist is hij ook kamermusicus; hij richtte in 2011 ensemble Eusebius op, dat zich richt op muziek uit de 18de en 19de eeuw op historische instrumenten. Hij werkt samen met ensembles als Hexnut en Scala, maar richtte ook Ensemble Ambrosius op, waarmee hij onder meer Frank Zappa speelde. In 2009 werd Ere Lievonen benoemd tot organist van het Fokker-orgel in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Lievonen is tevens componist.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk