Koor En Ensemble: Calliope Tsoupaki

Hedendaags

Musici

Kamerkoor Ad Parnassum o.l.v. Anthony Zielhorst m.m.v. The Consort Company
Geerten Liefting, orgel
Mieneke van der Velden, viola da gamba
Dante Jongerius, blokfluit
Jasperina Verheij, blokfluit


Ad Parnassum maakte een programma met uitsluitend werken van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki. De hoofdmoot van het programma wordt gevormd door ‘Memento Nostri’ (2020) voor gemengd koor, blokfluitkwartet en gambakwartet.

Programma
THIN AIR (2020)
POUR NOTRE DAME (2019)
CHARAVGI (1994)
O VOITHOS THEOS IMON (2016)
MEMENTO NOSTRI (2020)


Biografieën

Ad Parnassum
Kamerkoor Ad Parnassum is een groep ervaren ensemblezangers uit de provincie Noord-Brabant. Ze zingen geestelijke en profane muziek op hoog niveau. Regelmatig brengen ze onbekende hedendaagse muziek ten gehore, maar ook muziek uit vergeten muziekarchieven. De nadruk in het repertoire van het kamerkoor ligt op het werk van Nederlandse en Vlaamse componisten. De muzikale leiding is sinds 1997 in handen van Anthony Zielhorst.
 

Anthony Zielhorst
Anthony Zielhorst studeerde schoolmuziek, orgel en koordirectie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Hij houdt zich als koordirigent met verschillende genres en stijlen bezig, waar onder Gregoriaans en het Polyfoon repertoire uit de 2e helft van de 16e eeuw. Hij is voorzitter van de stichting Amici Cantus Gregoriani en van de stichting Pro Piano. Daarnaast is bestuurslid van de stichting Het Nederlands Muziekinstituut. Ook publiceerde hij in verschillende wetenschappelijke tijdschriften en maakt hij deel uit van de redactie van het Gregoriusblad. Tot juli 2018 is hij werkzaam geweest als hoofd van de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Consort Company
Consort Company is een samenwerkingsverband van de gamba klas van Mieneke van der Velden en blokfluitklas van Daniël Brüggen, verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In de loop der tijd hebben al verschillende componisten centraal gestaan zoals Purcell, Dowland en Gibbons. Voor dit project worden beide instrumentfamilies gebruikt voor de uitvoering van Calliope Tsoupaki’s Memento Nostri.


Mieneke van der Velden
Mieneke van der Velden studeerde viola da gamba bij Wieland Kuijken, en behaalde haar einddiploma Uitvoerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze is artistiek leider van het ensemble L’Armonia Sonora. Daarnaast treedt ze regelmatig op met gerenommeerde dirigenten en ensembles; ze is de vaste gamba-solist van de Nederlandse Bachvereniging. Ook is ze docent viola da gamba aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Inmiddels heeft ze 9 CD’s opgenomen.


Jasperina Verheij
Als veelzijdig blokfluitist en mezzosopraan, weet Jasperina Verheij in haar concertprogramma’s vaal blokfluit en zang te combineren waarbij ze de connectie tussen instrumentale en vocale muziek onderzoekt. Ze trad op verschillende festivals op, waaronder het Grachtenfestival Amsterdam en de Gaudeamus Muziekweek, en won meerdere prijzen in belangrijke competities als het Prinses Christina Concours. Ze heeft een grote liefde voor oude muziek, maar zingt ook graag romantisch repertoire en werkt bovendien veel samen met hedendaagse componisten. Zo zong ze in 2021 een nieuwe mini-opera op het Opera Forward Festival van de Nationale Opera en bracht ze nieuwe composities in première op de Young Composers Meeting 2021 met Orkest de Ereprijs. Momenteel studeert zij blokfluit bij Daniël Brüggen en zang bij Noa Frenkel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.


Geerten Liefting
Geerten Liefting studeerde zowel Orgel, Kerkmuziek en Improvisatie aan het Utrechts Conservatorium als Compositie en Koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast studeerde hij Improvisatie. Hij is dirigent-organist van de Heilige Bonaventura in Woerden, assistent-organist van de Grote- of St.-Laurenskerk in Rotterdam, en vesperorganist van de Domkerk in Utrecht. Hij won meerdere prijzen, waaronder de 1e prijs op het International Improvisatieconcours in Schwäbisch Gmuend. Hij trad op bij producties als Festival Voor De Wind en verzorgde grote producties met koren als de Laurenscantorij.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk