Muze Van Zuid 1

Renaissance

Musici

Hayo Boerema, orgel
Aristos Quartet (Strijkkwartet)
La Sfera Armoniosa
Ensemble Resilience


Het Orgelpark is ook dit jaar een van de locaties van 'Muze van Zuid’, een festival gewijd aan de 'straatnaamcomponisten' in Amsterdam-Zuid. Improvisaties van de organist Hayo Boerema vormen de verbindende schakel tussen ensembles die werken van Sweelinck in een ander jasje steken. In de vorm van een estafette wordt er een tijdreis gemaakt van het nu naar de late 'renaissance'. Van een gloednieuwe Sweelinck-bewerking (Resilience) naar een 20e eeuws Sweelinck-arrangement (Aristos). Om vervolgens bij de echte Sweelinck van rond 1600 te eindigen (La Sfera Armoniosa).


Biografieën

Ensemble Resilience:


Marco Danesi, klarinet
Marco Danesi studeerde klarinet aan het Verdi Conservatorium in Milaan, aan de Juilliard School in New York, en aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij een Master Degree behaalde. Hij streeft consequent naar het verleggen van zijn artistieke grenzen door het verkennen van nieuwe muziek. Samen met Paolo Gorini treedt hij op als Duo Ebano en wonnen zij meerdere prijzen, waaronder de tweede prijs op de Yasaye International Music Competition in Luik (België). Naast zijn betrokkenheid bij Ensemble Resillience, trad hij ook op met Dedalo Ensemble (Milaan) en Asko-Schoenberg Ensemble (Amsterdam).


Nathalie Kulina, viool
Violiste Natalie Kulina richt zich vooral op nieuwe muziek en interdisciplinaire kunsten. Ze groeide op in de cultuurrijke regio Zuid-Moravië in de Tsjechische Republiek, waardoor ze niet alleen liefde voelde voor muziek, maar ook voor beeldende kunst, theater en literatuur. Deze zijn allemaal prominent aanwezig in haar persoonlijke muzikale projecten. Naast haar optredens werkt ze ook in de productie, en momenteel doet ze dat als programmeur voor Echoes of Nothing in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Daarnaast bestudeert ze branding en onderzoekt en ontwikkelt ze nieuwe vormen en media voor concertervaringen die het beste passen bij het publiek van de 21e eeuw.


Tomek Szczepaniak, MATER & percussie
Tomek Szczepaniak is al sinds zijn vroege jeugd geïnteresseerd in muziek. Toen hij 15 jaar oud was, begon hij met het spelen van klassieke percussie. Hij studeerde af aan de Ignacy Paderewski Muziekacademie in Poznan en behaalde zijn MA in percussie-uitvoeringen aan de Koninklijke Deense Muziekacademie in Kopenhagen. Sinds 2009 werkt hij samen met verschillende Poolse orkesten, waaronder Poznan Philharmonic Orchestra en Sinfonia Juventus. Hij is erg geïnteresseerd in multidisciplinaire kunstprojecten en in samenwerking met kunstenaars uit verschillende vakgebieden. In 2018 was hij ook medeoprichter van het in Milaan gevestigd ensemble MONOC. De focus van het ensemble is het combineren van geluid en beeldende kunst. Daarnaast trad hij op met bekende ensembles die gespecialiseerd zijn in hedendaagse muziek, waaronder Slagwerk den Haag, Ensemble Modern en Athelas Sinfonietta.


Paolo Gorini, mede artistiek directeur, piano & SeaboardROLI

Paolo is een Italiaanse pianist en componist. Hij studeerde piano aan de conservatoria van Brescia, Milaan en Amsterdam. Hij spitst zich vooral toe op hedendaagse muziek. Sinds 2017 is hij lid van het Nieuw Ensemble in Amsterdam en van Ensemble Resilience. Daarnaast werkt hij veelvuldig samen met het ensemble Sentieri Selvaggi in Milaan. In december 2015 speelde hij Huang Ruo's kamerconcert "Yueh Fei" met het project "Score Collective" in Het Concertgebouw in Amsterdam. Hij trad op in duo vorm met klarinettist Marco Danesi en samen wonnen zij de Storioni Toonzaal Prijs 2017. In 2016 werd zijn stuk "Geometrie di vento" voor orkest uitgevoerd in Milaan door het orkest I Pomeriggi Musicali.


Pablo Galaz, sound design
Pablo Galaz begon zijn muzikale opleiding als klassiek gitarist. Na het behalen van het diploma compositie aan de Faculteit der Letteren van de Universiteit van Chili in 2010, vervolgde hij zijn studie compositie aan het Conservatorium van Parijs. Hij heeft ook de Cursus 1 (praktische training in computermuziek) en Cursus 2 (gespecialiseerde training in compositie, onderzoek en muziektechnologie) bij het IRCAM-Centre Pompidou gevolgd; in die tijd was hij artist in residence aan de Cité Internationale des Art de Paris. In 2015 was hij composer in residence aan de Liszt School of Music Weimar (Duitsland). Het jaar daarop voltooide hij een tweede Master in Musicologie, Creatie, Muziek en Samenleving aan de Paris 8-Saint-Denis University. Hij is momenteel PhD-kandidaat in muziekcompositie aan de Universiteit van Huddersfield onder supervisie van Aaron Cassidy.


Gerardo Gozzi, mede artistiek directeur, elektronica
Gerardo Gozzi is een performer, dirigent en componist. Zijn muziek is uitgevoerd in prestigieuze zalen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Israël en China; en het werd uitgevoerd door ensembles als Talea Ensemble (NYC) en Exaudi (Londen). Zijn compositiementoren waren onder andere Azio Corghi, Stefano Gervasoni en Dai Fujikura. Hij is gepromoveerd in compositie aan de Royal Academy of Music, waar hij onderzoek deed naar de driedimensionale perceptie van de geluidsaura in de mentale projectie van de luisteraar.


Hayo Boerma
Hayo Boerema studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag orgel (bij Johann Th. Lemckert), kerkmuziek (bij Marijke van Klaveren) en improvisatie (bij Jos van der Kooy). Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij koordirectie bij Barend Schuurman. Verdere specialisatie in improvisatie volgde bij Jos van der Kooy en Naji Hakim. Bij Ben van Oosten specialiseerde hij zich in het frans-symfonische repertoire. Hij won prijzen tijdens diverse concoursen en festivals, o.a. in Wenen (1998), Neurenberg (1999) en Kotka (2005). In 2009 ontving hij van de Société Académique d’Education et d’Encouragement ‘Arts, Sciences, Lettres’ in Parijs de zilveren medaille vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelkunst. Sinds december 2005 is hij organist van de Grote of St.- Laurenskerk te Rotterdam, en sinds 2010 is hij verbonden aan Codarts Hogeschool voor muziek in Rotterdam als docent improvisatie.

La Sfera Armoniosa
Het succesvolle ensemble La Sfera Armoniosa legt zich toe op het uitvoeren van muziek uit de 17e en 18e eeuw. Het bestaat uit 3 tot 40 musici en is gevormd rond een vaste continuo-sectie. Behalve muziek van bekende componisten als Monteverdi, Handel en Pergolesi, voert het ensemble ook minder bekende muziek uit. La Sfera Armoniosa trad op grote festivals op en in zalen, waaronder Festival van Vlaanderen, Festival d'Ambronay en Holland Festival Oude Muziek Utrecht. In 2006 voerde La Sfera Armoniosa onder leiding van Mike Fentross in een jubileum productie van het Holland Festival Oude Muziek Utrecht, de moderne wereldpremière van de opera l’Ipermestra van Francesco Cavalli uit en in 2008 speelden ze onder zijn leiding de moderne wereldpremière van de opera La Rosinda van Cavalli in Potsdam, Vantaa en Bayreuth.

Het Aristos Quartet
Het Aristos Quartet is een internationaal strijkkwartet gevestigd in Den Haag. Het werd in 2008 opgericht door Evelien Jaspers en Otto Bakker. De leden komen uit Nederland, Frankrijk en Oezbekistan. Na hun individuele Bachelor studies in Den Haag en Rotterdam studeerden de leden voor vier jaar fulltime in Amsterdam. In 2015 studeerden zij af in de nieuwe Strijkkwartet Master van het Conservatorium van Amsterdam. Vervolgens werden ze aangenomen in de tweejarige postacademische opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie die zij succesvol behaalden in 2017. Het Aristos Quartet trad op in concerten en festivals in Nederland, waaronder Grachtenfestival en Festival Classique. Het brede repertoire van het kwartet varieert van Boccherini tot Janacek, van Sweelinck tot Röntgen. Als een jong, energiek en vooral veelzijdig ensemble, wil het Aristos Quartet de meest intieme en intense vorm van muziek maken delen met luisteraars van alle leeftijden en achtergronden over de hele wereld!

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk