Orgel & Film: Dromen als Messiaen

20ste Eeuw

Uitvoerenden

Marcel Wierckx, live animatie
Johan Luijmes, orgel

 

Bij Messiaens orgelwerk La Nativité du Seigneur zal videomaker Marcel Wierckx live beelden genereren, gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van La Nativité du Seigneur in 1936. Blanc-Gatti, die bevriend was met Messiaen, was een van de grondleggers van het Musicalisme, een kunststroming waarbij schilders theorieën over het verband tussen klank en kleur in praktijk brachten.
Dit concert is eerder aangekondigd onder de titel La Nativité illuminée.

 

Programma

Olivier Messiaen (1908-1992)
- La Nativité du Seigneur         
   La vierge et l’enfant         
   Les bergers         
   Desseins éternels         
   Le verbe         
   Les enfants de Dieu         
   Les anges         
   Jésus accepte la souffrance         
   Les mages         
   Dieu parmi nous

 

Biografieën

Marcel Wierckx (1970) is geluids- en videokunstenaar. Hij studeerde gitaar en compositie aan de McGill University in Montreal. Wierckx richt zich op uitvoeringsmethoden van elektronische muziek, met onder meer aandacht voor audiovisuele systemen en de ontwikkeling van interactiestructuren. Hij werkt samen met een grote diversiteit aan kunstenaars en ensembles, zoals Chunky Move, Monica Germino en het Electra Ensemble. Zijn werk wordt over de hele wereld uitgevoerd, bijvoorbeeld bij de International Computer Music Conference, de ISCM World Music Days en het MFRU International Festival of Computer Arts. Marcel Wierckx is lector Live Elektronische Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam en Compositie en Software Design bij de opleiding Muziek & Technologie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Johan Luijmes (1963) is organist en beeldend kunstenaar. Hij leidde een productiehuis voor hedendaagse muziek in Maastricht en was lector aan Hogeschool Zuyd. Hij is artistiek leider van het Orgelpark (Amsterdam) en van Het Depot (Wageningen). Ook is Johan Luijmes stadsorganist van Arnhem.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk