Orgel en Elektronica: Non Tocco

Hedendaags

Musici

Jan-Bas Bollen, compositie en elektronica
Jacob Lekkerkerker, orgel

 

Componist, performer en elektronicaspecialist Jan-Bas Bollen bespeelt de orgels in het Orgelpark met behulp van zijn HyperTheremin – een instrument dat bestaat uit een zogeheten ‘non-haptische’ Leap Motion hand-controller én door hemzelf ontwikkelde software. Voor deze opzienbarende speelwijze, waarbij Bollen zijn instrument niet aanraakt maar als het ware in de lucht musiceert, is de choreografie van de handen cruciaal. De HyperTheremin maakt de ontplooiing van bijzondere timbres mogelijk zowel binnen composities als improvisaties.

 

Speciaal voor deze gelegenheid maakten we een interview met Jan-Bas Bollen, waarin hij de achtergronden van het instrument uiteenzet.

 

Bekijk hier een opname van Bollens HyperTheremin.

 

Programma

Jan-Bas Bollen (1961)
– Grip (2020), voor stem en elektronica
– Asem (2019), voor hyperorgan (in opdracht van het Orgelpark)
– Le Troupeau, orgelimprovisatie in samenspel met Jacob Lekkerkerker
– Laag II (2018), voor hyperorgan, stem, electronica en beeld
– Asem II (2020), voor hyperorgan, stem en elektronica
– Ping, orgelimprovisatie in samenspel met Jacob Lekkerkerker

 

De teksten in deze voorstelling zijn ontleend aan Dick Raaijmakers, De Methode (Amsterdam 1985)

 

Biografie

Jan-Bas Bollen (1961) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is internationaal actief als componist, sound designer, bassist en educator, schrijft zowel kamermuziek als muziek voor ensembles en maakt theaterproducties en installatiekunst. In veel van zijn werken gebruikt hij (live-)elektronica, vaak met behulp van nieuwe, geavanceerde technologieën. Hij werkt regelmatig samen met dansers en choreografen. Tot zijn recente composities behoren onder meer werk voor Trio 7090, David Kweksilber Big Band, pianist Gerard Bouwhuis and NAP, Slagwerkgroep Den-Haag, Club Guy & Roni, Royal New Zealand Ballet en verschillende radiofonische producties.
Jacob Lekkerkerker (1975) studeerde orgel en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van der Kooy, en bij Ewald Kooiman, Ansgar Wallenhorst (D) en Loïc Mallié (F). Ook studeerde hij kunstgeschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geniet bekendheid als improvisator in diverse experimentele bezettingen, als orgelpionier die orgel en elektronica met elkaar combineert, en als organist titulair van de Oude Kerk te Amsterdam. Voor zijn werk werden hem diverse prijzen toegekend, waaronder de Sweelinck-Mullerprijs, de Jur Naessens Muziekprijs, de Prix Spécial Englert-Marchal voor improvisatie, en de Schnitgers Droom Prijs. Hij is regelmatig gastdocent aan kunstacademies en conservatoria.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk