Sweelinck 1: Ensemble En Orgel

Renaissance

Musici

Ensemble Lamaraviglia
Andreas Schlegel, luit
Pieter Dirksen, orgel


Dit jaar is het op 16 oktober precies vier eeuwen geleden dat Jan Pietersz. Sweelinck overleed. Op woensdag 20, donderdag 21 en vrijdag 22 oktober vindt daarom in het Orgelpark een Sweelinck-symposium plaats. Het maakt deel uit van het Sweelinckfestival dat deze week op allerlei plaatsen in Amsterdam gevierd wordt. Op het symposiumprogramma niet alleen lezingen maar ook drie concerten; dit eerste concert staat in het teken van Sweelincks psalmen.

 

Biografieën

Lamaraviglia
Taalkundige verfijning, emotionele reikwijdte en een homogeen geluid is waar mezzosopraan Stephanie Boller zich op richtte bij het in 2010 ontstane vocaal ensemble Lamaraviglia. De zangers van de groep komen van over de hele wereld en dankzij hun unieke achtergrond onthullen de musici telkens nieuwe facetten van de muziek. Het is een samenspel van spanning en ontspanning, dissonantie en consonantie, spraakritme en melodie. Iedereen die het ensemble een keer op het podium of backstage heeft meegemaakt, weet hoeveel positieve energie te verwachten is. Het ensemble voelt zich verbonden met zijn thuisland en bedenkt programma's gericht op Zwitserland die nieuw zijn. Zingen in de vier nationale talen van Zwitserland is een erekwestie voor Lamaraviglia. Inderdaad, ze zingen ook in het Reto-Romaans!


Andreas Schlegel
Andreas Schlegel is opgeleid tot luitist aan onder andere de Schola Cantorum Basillensis. Vanaf 1987 is hij intensief aan het werk als pedagoog, geeft hij gitaarles, en leidt hij ensembles en een muziekschool. Hij omschrijft zichzelf als een onderzoeker-muzikant: in 2011 publiceerde hij “The Lute in Europe 2. Lutes, Guitars, Mandolins, and Citterns”. Hierin worden alle Europese tokkelsnaarinstrumenten, met uitzondering van de harp, onderzocht. Het boek heeft de status van standaard naslagwerk bereikt. Daarnaast publiceerde hij o.a. nog met Eberhard Nehlsen en Michael Belotti de online facsimile uitgave van het Rodau Luitboek met liederen uit de omgeving van Opitz.


Pieter Dirksen
Pieter Dirksen studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Sweelinck (Praemium Erasmianum1997). Hij geeft recitals op klavecimbel en is co-artistiek leider van Combattimento. Daarnaast speelt hij als continuospeler regelmatig met andere ensembles en orkesten. Sinds 2007 verschijnen zijn cd’s bij het label Etcetera met muziek van onder meer Schenck, Scheidemann, Louis Couperin, Böhm en Vivaldi.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk