Vocaal: Het Hellums Paasspel

Middeleeuwen

Musici

Ensemble Super Librum o.l.v. Jankees Braaksma
Vrouwenschola: Nancy Mayer, Marian van der Heide, Maria Bayley, Sofia Pedro en Alice Boccafogli
Jankees Braaksma, orgel
Tomas Flegr, carillon
Hiepie Hoogeveen, regie

 

In dit ontroerende 12de-eeuwse paasspel wordt verhaald hoe de drie Maria’s ’s morgens vroeg naar het graf lopen, terwijl ze zich afvragen wie de grafsteen weg zal rollen. Bij Jezus’ graf aangekomen blijkt het al open en is de dode verdwenen. In een korte dialoog vertellen de engelen hen dat Christus is verrezen. Het Hellumse paasspel is overgeleverd in een uniek, 12de-eeuws missaal, dat ooit in gebruik was in de Walfriduskerk in het Groningse Hellum.

 

 

Biografieën

Het in 1985 door Jankees Braaksma opgerichte ensemble Super Librum (boven het boek) ontleent zijn naam aan de middeleeuwse kunst van de improvisatie: musici van toen kenden een scala aan vaste melodieën die ze, bij de uiteindelijke uitvoering, gebruikten om te kunnen improviseren. Deze improvisatiekunst, die jarenlange oefening bij een meester veronderstelt en waarbij niet letterlijk een uitgeschreven notenbeeld wordt gevolgd, maar de melodie vanuit de oogharen, is kenmerkend voor de 14de en 15de eeuw. Super Librum gebruikt deze improvisatiekunst tijdens zijn concerten. Super Librum trad op in veel Europese oude muziek festivals. Super Librum won de eerste prijs in het Van Wassenaer concours (1986) en was finalist in het Musica Antiqua Concours in Brugge (1987). Van het ensemble zijn inmiddels tien CD's verschenen.
Organist Jankees Braaksma verricht intensief onderzoek naar stemmingen en improvisatiepraktijken in de muziek uit middeleeuwen en Renaissance. Hij is als gastdocent werkzaam aan conservatoria in Nederland en Duitsland. Jankees Braaksma was als docent blokfluit en ensemble middeleeuwen, Renaissance en Barok verbonden aan de Stedelijke Muziekschool te Groningen.
Tomas Flegr (Tsjechië 1975) leerde op jonge leeftijd orgel spelen in de kerk van zijn geboorteplaats Warnsdorf. Op zijn twaalfde kroop hij al achter de speeltafel van het romantische orgel in de kerk van Sint Petrus en Paulus, om er zes jaar lang als de vaste organist aan verbonden te blijven. Hij studeerde orgel bij Jan Hora aan het conservatorium in Praag en bij Leo van Doeselaar aan de Universität der Künste in Berlijn. In Nederland werd hij organist van de Sint-Antoniuskerk in Utrecht en hij studeerde voor beiaardier in Amersfoort. Hij werkt vaker samen met Super Librum. 
Hiepie Hoogeveen is een regisseur, theatermaker en speldocent, die voornamelijk met jongeren werkt. Zo is hij sinds 1999 verbonden aan het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen waar hij jaarlijks een voorstelling met medewerking van 100 tot 150 leerlingen ontwikkelt.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk