Vocaal Studium Chorale: America

20ste Eeuw

Musici

Studium Chorale o.l.v. Hans Leenders
Marcel Verheggen, orgel
Judith Soumillion, harp
Korbinian Fichtl, percussie

 

Uit de schatkamer van de 20ste-eeuwse Amerikaanse koormuziek selecteerde dirigent Hans Leenders enkele belangrijke partituren. 

 

Programma

Samuel Barber (1910-1981)
- Prelude and Fugue for Organ (1927)
- Agnus Dei (1936), versie voor koor en orgel
Erich Wolfgang Korngold (1897-1957)
- Prayer (1942), voor tenor, vrouwenstemmen, orgel en harp
Charles Ives (1874 - 1954)
- Variations on ‘America’ (1892), voor orgel
James H. Rogers (1857 - 1919)
- Miniature Suite for organ (1925)           
   Prelude 
   Intermezzo 
   Pastorale 
   Toccatina

Eric Whitacre (1970)
- Alleluia (2011), voor koor a capella
PAUZE
Leonard Bernstein (1918-1990)
- Chichester Psalms (1965), versie voor koor, orgel, harp, percussie en jongensstem 

 

Biografieën

Studium Chorale is in 1972 opgericht en behoort tot de toonaangevende kamerkoren in Nederland. Sinds 2005 geldt het als professioneel kamerkoor. De producties worden geleid door artistiek leider Hans Leenders of door gespecialiseerde gastdirigenten. De bezetting van Studium Chorale varieert van acht tot zestig zangers al naar gelang de eisen die het repertoire stelt. De zangers zijn afkomstig uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland. Het zeer brede repertoire omvat vijf eeuwen koorcultuur, van polyfonie uit de Renaissance tot de nieuwste opdrachtwerken. Het koor verzorgde wereldpremières van composities van Henry Delnooz, Jean Lambrechts, Ton de Leeuw, Jo van den Booren, Lowell Dijkstra, Jeanne Demessieux, Daan Manneke, Roderik de Man, Marijn Simons, Hans Leenders, Vic Nees, Andries van Rossem en Niels Rønsholdt.
Hans Leenders is artistiek leider van het professionele kamerkoor Studium Chorale en vocaal ensemble Cantatrix, artistiek adviseur van het Nederlands Gregoriaans Festival en het orgelfestival L’Europe et l’Orgue. Tevens is hij hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium Maastricht, dirigent van het conservatoriumkoor en gastdocent voor gregoriaans aan de Folkwang-Universität der Künste Essen. Hans Leenders is cantor-organist van de OLV basiliek te Maastricht (Séverin 1652 en Müseler 1765?) en titulair-organist van de Kopermolen te Vaals (Hilgers 1765). Gastdirectie’s o.m. bij Sloveens Radiokoor, Cappella Amsterdam, Groot Omroepkoor, Europa Cantat en vele Europese conservatoria. Orkestproductie’s met Philharmonie Zuidnederland, Symfonieorkest Vlaanderen, Concerto d’Amsterdam, Florilegium Musicum en Ensemble ’88, gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Zijn composities zijn o.m. uitgegeven bij Ascolta, Harmonia en De Haske.
Marcel Verheggen (Maastricht 1961) studeerde orgel en muziektheorie aan het conservatorium van Maastricht bij Willem Kersters (theorie), Jean Wolfs (orgel) en Jan Raas (orgel). Na zijn opleiding studeerde hij verder bij onder anderen Guy Bovet in Zwitserland. Marcel Verheggen is organist van de St. Servaas Basilica in Maastricht. Daarnaast geeft hij concerten in Nederland en daarbuiten, zoals in Rusland in november 2010. Hij maakte verschillende cd's en radio-opnamen. Marcel Verheggen is een bekend gezicht in het Orgelpark. Zo was aan hem de eer om het Utopa Barokorgel in te wijden in maart 2018.
Judith Soumillion (23) startte met harp op negenjarige leeftijd in de klas van Aurélie Guerreiro Viegas aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Mechelen. Ze volgde haar bacheloropleiding bij Lieve Robbroeckx aan het Lemmensinstituut te Leuven, nam deel aan een Erasmusuitwisseling aan het Prins Clausconservatorium te Groningen, en doet momenteel haar master aan het conservatorium van Maastricht bij Anneleen Lenaerts. Soumillion nam deel aan masterclasses en zomerstages bij gerenommeerde harpisten als Catrin Finch, Jana Bouskova, Isabelle Perrin, Letizia Belmondo, Marie Pierre Langlamet, Elisabeth Fontan Binoche, Imogen Barford en Stephen Fitzpatrick. Behalve als soliste speelt Soumillion ook graag in kamermuziekensembles en orkesten. Momenteel is ze actief met het Velum Trio, waarmee ze in september 2018 de Henriëtte Hustinxprijs won.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk