Vocaal: 500 Jaar Luther

Orgel & Vocaal

Musici

Consensus Vocalis

Parnassus Ensemble

Vocale solisten

Klaas Stok, dirigent

 

In protestantse kringen wordt dit jaar herdacht dat Luther 500 jaar geleden zijn beroemde 95 stellingen op de deur van de kerk in Wittenberg gespijkerd zou hebben. Deze herdenking is aanleiding voor het concert van vanmiddag.

 

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

- Cantate: Ein feste Burg ist unser Gott (BWV 80)

- Motet: Lobe den Herrn (BWV 230)

- Magnificat (BWV 243)

 

Biografieën

Koor Consensus Vocalis is thuis in het complete koorrepertoire, van renaissance tot hedendaagse muziek. Het participeerde in de Nederlandse Reisopera-productie van Glucks Orphée et Eurydice, die werd uitgeroepen tot  ‘Opera van het jaar 2015’. Het koor stond met het Metropole Orkest in een uitverkocht Paradiso en op het North Sea Jazz Festival, bracht met het Gelders Orkest het War Requiem van Britten, en nam honderden amateurs op sleeptouw in een Meezing Messiah in theater Carré. Maar het zingt ook gloednieuw werk, zoals van Willem Boogman. Dirigent Klaas Stok zoekt bij elk project precies die zangers met wie het programma het best tot zijn recht komt. Hij put daarbij uit het rijke talent dat Consensus Vocalis aan zich heeft weten te binden. De zangers, afkomstig uit het hele land, zijn vrijwel allemaal professioneel geschoold en altijd via audities toegelaten.

 

Het Parnassus Ensemble bestaat uit musici van Het Gelders Orkest, Combattimento Consort en het Meander Kwartet. De bezetting varieert, afhankelijk van de uit te voeren werken, van twaalf tot vijfentwintig musici. Het ensemble heeft zich sinds de oprichting in 2004 gespecialiseerd in het uitvoeren van de cantates van Bach, veelal in samenwerking met Consensus Vocalis. Op uitnodiging begeleidt het ensemble koren bij de uitvoering van grote werken van onder anderen Bach, Händel, Mozart en Pärt.

 

Klaas Stok (1963) studeerde koordirectie, orgel, klavecimbel en kerkmuziek aan de conservatoria in Arnhem en Rotterdam. Hij dirigeerde vele wereldpremières, waaronder werken van Mauricio Kagel en Giya Kancheli, met diverse koren. Zo werkt hij bij het Nederlands Kamerkoor (NKK) als koorleider en als dirigent, is hij koorleider bij het Groot Omroepkoor en artistiek leider van het koor Consensus Vocalis. Ook is Klaas Stok artistiek leider en dirigent van de Nederlandse Kooracademie. Verder dirigeert hij regelmatig het SWR Ensemble Stuttgart, Chorwerk Ruhr en het koor van de NDR in Hamburg. Klaas Stok is stadsorganist van Zutphen en organist van de St.-Walburgiskerk aldaar. Hij is docent koordirectie aan het ArtEZ-conservatorium in Zwolle.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk