Klank en dynamiek

Orgelpark Research Report 6 bevat het verslag van een omvangrijk onderzoek naar vormgevend gebruik van klank en dynamiek in muziek. Een substantieel deel van het onderzoek vond plaats in het kader van het Orgelpark Research Program. De onderzoeker was Klaas Hoek. 

 

Aan de rechterkant van de pagina vindt u drie rode knoppen die de mogelijkheden weergeven om de Reports te lezen. Online (met audio), offline (zonder audio) en op papier. Voor de laatste optie wordt u gevraagd een formulier in te vullen zodat het Report naar u kan worden verzonden.

 

Begrip van klank en dynamiek

Op 29 september 2013 presenteerde Hoek in het Orgelpark enkele door hem ontwikkelde reconstructies van verloren gegane orgelwerken van Charles Ives. Hij constateerde bij die gelegenheid dat er onder musici behoefte was aan dieper begrip van klank en dynamiek. Zo ontstond het idee een geannoteerde editie van Bachs Johannespassie te realiseren.
Ter onderbouwing van zijn inzichten analyseerde Klaas Hoek een grote hoeveelheid bronnen. Hij opende zo een kennisveld dat tot dan toe onbekend was.
Tijdens een colloquium annex concert in het Orgelpark, op 8 april 2017, presenteerde Klaas Hoek zijn editie van de Johannespassie. Samen met het Asko-Kamerkoor, dirigent Jos Leussink en componist Willem Boogman voerde hij enkele delen uit. Vervolgens stelde hij zijn inzichten op schrift. Een integraal onderdeel van zijn tekst zijn 34 audiovoorbeelden. Bijlage 9 geeft bovendien in vijf fragmenten een indruk van het Orgelparkconcert in 2017.

 

Deutsche Fassung

Orgelpark Research Report 6 is auch auf deutsch erhältlich. 

Report bestellen

Bedankt voor uw bestelling, u krijgt zo spoedig mogelijk een bevestiging.

Word
Gast
vriend!

Word GastVriend van het Orgelpark

Word GastVriend voor slechts 80 euro per seizoen en bezoek alle 80 Orgelparkconcerten!

Lees meer

Het Orgelpark is voortgekomen uit de idealen van de stichting Utopa.

Stichting Utopa biedt met haar eigen initiatieven ruimte aan mensen om hun creatieve talenten te ontplooien en zich verder te ontwikkelen.

Bezoek de website