Muziek als Installatiekunst

Orgelpark Research Report #2 is gewijd aan de oratie, gehouden op 24 mei 2011, waarmee Hans Fidom de door het Orgelpark gevestigde leerstoel Orgelkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam aanvaardde. Met muziekvoorbeelden en films die illustreren hoe één compositie (in dit geval van Max Reger) tot drie geheel verschillende "muzieken" kunnen leiden. Omdat blijkt dat de verschijning van muzieken sterk afhankelijk is van de tijd- en ruimtecoördinaten waarbinnen ze worden uitgevoerd, is de stelling dat elke uitvoering een eigenstandig kunstwerk constitueert: een installatiekunstwerk als het ware, waardoor musici de status krijgen van kunstenaars en luisteraars centraal staan zijn bij het bepalen van de mate waarin muzieken overtuigend kunnen heten.


Aan de rechterkant van de pagina vindt u drie rode knoppen die de mogelijkheden weergeven om de Reports te lezen. Online (met audio), offline (zonder audio) en op papier. Voor de laatste optie wordt u gevraagd een formulier in te vullen zodat het Report naar u kan worden verzonden.

Report bestellen

Bedankt voor uw bestelling, u krijgt zo spoedig mogelijk een bevestiging.

Word
Gast
vriend!

Word GastVriend van het Orgelpark

Word GastVriend voor slechts 80 euro per seizoen en bezoek alle 80 Orgelparkconcerten!

Lees meer

Het Orgelpark is voortgekomen uit de idealen van de stichting Utopa.

Stichting Utopa biedt met haar eigen initiatieven ruimte aan mensen om hun creatieve talenten te ontplooien en zich verder te ontwikkelen.

Bezoek de website