Aspasia Nasopoulou: Een fantastische stad

Hedendaags

Musici

Aspasia Nasopoulou, compositie en concept
Bram van Sambeek, fagot
Tobias Borsboom & Yukiko Hasegawa, piano
Kevin Walton, stem
Marijn Korff de Gidts, percussie
Trevor Grahl, orgel
Antonis Pratsinakis, cello
Francesca Clements, blokfluit en elektronica
Roberto Genova, tenor saxofoon
Fernando Oliveira, dans
Thanasis Deliagiannis, regie adviezen
Ernst Dullemond, decor

Animatie voor Aqua door:
Dymphie Huijssen
Sophie Brandhoff
Rosanne Hustinx

Nasopoulou schreef een avondvullend werk geïnspireerd door 'De onzichtbare steden' van Italo Calvino.

Een verzameling composities die Aspasia Nasopoulou schreef tussen 2011 en 2021 is geïnspireerd op het boek van Italo Calvino, De Onzichtbare Steden. Marco Polo, de koopman en avonturier uit Venetië, vertelt daarin aan Kublai Kan over zijn reizen door het rijk van de heerser. “Mij lijkt het dat je de steden die je beschrijft nooit hebt bezocht”, constateert Kublai Kan tegenover de immer vindingrijke Marco Polo. “Alles wat ik zie en doe krijgt zijn zin in een ruimte van de geest, waar dezelfde rust heerst als hier, in deze tuin”.

Hoort u Olinda, Eudoxia, Ersilia, Isaura? Of is het misschien Andria? Een uitgebreide line up van musici laat de vele gezichten horen van die ene stad die impliciet blijft.


*De afbeelding aan de rechterzijde is een fragment uit een kunstwerk van Melanja Palitta.
 

Programma

Trevor Grahl (1984): Dialogue one, solo (première) 
Tobias Borsboom (1988): Olinda & Eudoxia, solo
Francesca Clements (1987): Ersilia
Roberto Genova: Carousel of Fantasies, solo
Trevor Grahl, Kevin Walton: Dialogue two
Tobias Borsboom, Yukiko Hasegawa: Andria (première)
Antonis Pratsinakis (1983): Moriana, solo  
Trevor Grahl: Monologue, solo
Bram van Sambeek (1980), Marijn Korff de Gidts: Aqua (première)
Trevor Grahl: Dialogue, solo (première)


Biografie

Tobias Borsboom
Tobias Borsboom toont zich een veelzijdig en creatief musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Regelmatige kamermuziekpartners zijn cellist Lidy Blijdorp, violist Pieter van Loenen en saxofonist Femke Steketee. Met cellist Pamela Smits werkt hij sinds 2017 samen als programmeur van de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk van Amsterdam. In 2018 is Tobias Borsboom met pianoduopartner Yukiko Hasegawa uitgekozen als Shizuoka no Meishutachi (Meesters of Shizuoka) in Japan, met verschillende optredens die daarop volgen. Hij is oprichter en leider van theatergroep De Schubertianen waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert. 

Sophie Brandhoff
Sophie Brandhoff is illustrator en grafisch vormgever. Haar fascinaties liggen bij het constructivisme, architectuur, filosofie en het onderzoeken van (tegenstellingen in) de maatschappij. Op dit moment probeert ze haar kennis en kunde te verbreden naar nieuwe (kunst-)vormen. Dit is in vele opzichten een transitieperiode voor haar. 

Francesca Clements
Francesca Clements behaalde in 2010 haar Masters met onderscheiding aan het Birmingham Conservatorium. Ze vervolgde haar opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2016 studeerde ze af op het gebied van 'Live Electronics.’ Voor haar masteronderzoek heeft ze zich gericht op de vraag hoe de blokfluit en live-elektronica kunnen worden geïmplementeerd in het muziekonderzoek op alle niveau’s. Als onderdeel van haar onderzoek schreef ze een methode genaamd het Electro Recorder Lab. Ze ontving een aantal prijzen, waaronder de Birmingham Conservatorium blokfluitprijs en de Rollason muziekprijs.

Thanasis Deligiannis
Thanasis Deligiannis is een Griekse componist en theatermaker. Van 2011 tot 2014 werkte hij als assistent artistiek directeur van het Nieuw Ensemble, en van 2011 tot 2016 als artistiek coördinator van het Atlas Lab voor interculturele muziek. In 2013 richtte hij samen met andere  artiesten het Amsterdamse gezelschap I/O op, gericht op het creëren van cross-over performances. Hij doceert sinds 2018 aan het Conservatorium van Amsterdam. 

Ernst Dullemond
Ernst Dullemond is ruimtelijk ontwerper en maakt installaties en decors voor theater, tentoonstellingen en de publieke ruimte. Hij is werkzaam bij Perspekt Studios en doceert aan St. Joost School of Art en Design.

Yukiko Hasegawa
Yukiko Hasegawa staat bekend om haar verfijnde en gevoelige muzikaliteit met een diep begrip van de vele verschillende stijlen in haar repertoire.  Ze is zowel actief als pianist en als fortepianist. Ook treedt ze op als solist en in kamermuziekverbanden voor veel verschillende muziekfestivals en concertpodia. Internationaal trad ze op in Duitsland, Polen en Japan. Yukiko Hasegawa studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam en zette haar artistieke en pianistische ontwikkeling voort door onder andere deel te nemen aan de Imola Piano Academy Eindhoven. 

Rosanne Hustinx
Rosanne Hustinx is een verhalende illustrator. Haar werk is dromerig, gevoelig en precies. Gedetailleerde illustraties met kleine verborgen boodschappen is wat ze graag maakt. Ze waardeert de kleine dingen en wil anderen inspireren dat ook te doen. De wereld wat mooier, langzamer en vriendelijker maken is wat haar drijft.

Roberto Genova
Na zijn afstuderen aan het Conservatorium van Milaan behaalde hij zijn Master of Music aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij werkt samen met symfonieorkesten LaVerdi in Milaan en Teatro Regio in Turijn. Hij werkt samen met componisten om nieuw repertoire te creëren. Hij is winnaar van negentien prijzen in vele muziekconcoursen. Roberto Genova doceert momenteel saxofoon aan de liceo musicale in Bergamo.

Marijn Korff de Gidts
Marijn Korff de Gidts behaalde zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam en studeerde daarnaast in New York, West-Afrika en India. Naast het klassieke slagwerk is hij actief op het gebied van hedendaagse muziek, wereldmuziek, geïmproviseerde muziek en elektronische muziek. Hij werkte samen met verschillende acteurs, regisseurs en beeldend kunstenaars, onder meer in theaterproducties van de Toneelschuur en MC Kassett. Hij geeft regelmatig concerten met zijn eigen groepen Twitching Eye Trio en SOIL, waarvoor hij ook als componist en regisseur actief is. Sinds 2013 is hij als docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Trevor Grahl
Trevor Grahls’ training begon aan de McGill University. Hij volgde een master aan de Universiteit van Californië in San Diego, waar hij compositie studeerde bij Rodger Reynolds, Philippe Manoury, Chinary Ung en Rand Steiger. Met een beurs van de Canada Council for the Arts volgde hij aanvullende studies aan het Conservatorium van Amsterdam. ZIjn muziek wordt gekenmerkt door referentiële lagen, en vaak is het geluid van ‘andere muziek’ een integrale factor in zijn composities. Zijn werken zijn uitgevoerd door vele groepen in Noord-Amerika, Europa en China. Hij doceert orkestratie en compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en is artistiek assistent van het Orgelpark.

Aspasia Nasopoulou
Aspasia Nasopoulou is componist, pianist en curator. Haar muziek heeft een poëtische, evocatieve en dynamische transparantie. In haar werk verkent ze vaak de synergie tussen muziek en theater door nieuwe instrumenten, visuals en dans te integreren. Geïnspireerd door literatuur, mythologie en filosofie uit verschillende culturen weet ze een grote mate van intimiteit te bereiken in haar voorstellingen. Ze schreef voor uiteenlopende ensembles en solisten reeds meer dan 90 composities die worden uitgevoerd in binnen- en buitenland. Sinds januari 2021 is Aspasia artistiek leider van Orkest De Ereprijs.

Fernando Oliveira
Fernando Oliveira is acteur, danser, muzikant en performer gevestigd in Amsterdam. Fernando is onder andere afgestudeerd in uitvoerende kunsten aan het INDAC - Art and Science Institute. In Nederland heeft hij gewerkt als acteur, danser en experimenteel filmmaker - de filmSunset was finalist bij de European Cinematography AWARDS-ECA. Hij danste en trad op voor gezelschappen als J. Garcia Company of Contemporary Dance (São Paulo, BR), GRUA - Gentlemen de rua (São Paulo, BR) en Nina Wijnmaalen Company (NL). In 2016 richtte Fernando Oliveira de ANT - Physical Theatre Company op

Antonis Pratsinakis
Antonis Pratsinakis richt zich op het maken van muziekuitvoeringen, waaronder dans, video, acteren en culinaire disciplines. Hij heeft deelgenomen aan tal van producties in Europa, Azië, Australië en Noord-Amerika. Zijn eerste solo-album Cellectric voor e-cello en live electronics is uitgebracht in 2020. 

Bram van Sambeek
Bram van Sambeek  ontving als enige fagottist de hoogste Nederlandse Cultuurprijs: de Nederlandse Muziekprijs. In 2011 won hij een Borletti Buitoni Trust Award en werd hij toegelaten tot het Chamber Music Society Two-programma van het Lincoln Center in New York. Hij is een zeer actieve solist en speelde met tal van orkesten over de hele wereld. Hij is sinds 2017 hoogleraar aan de Hochschule van Keulen. Als orkestmusicus speelde hij tien jaar als eerste fagottist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. 

Kevin Walton
In zijn 40-jarige acteer- en zangcarrière heeft Kevin Walton over de hele wereld opgetreden in een breed scala aan genres. Hij is gespecialiseerd in nieuwe interdisciplinaire werken met ensembles zoals Studio Minailo, Rosa Ensemble en Opera Circus. Hij werkte samen met Aspasia Nasopoulou aan verschillende projecten, meest recentelijk 'Plenitude' (2019).

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk