Componistenportret: Joseph Jongen

Orgel & Ensemble

Musici

Wyneke Jordans, piano
Gregor Horsch, cello
Leo van Doeselaar, orgel en piano

 

Het Orgelpark staat deze zondagmiddag in het teken van de Belgische componist Joseph Jongen (1873-1953). Op het programma zijn grote Sonate Eroica voor orgel en de al even monumentale Sonate voor cello en piano. Verder delen uit Pages Intimes en Jeux d’enfants (pianocomposities voor vier handen), als ook Chant de Mai (orgel) en Humoresque (cello en orgel).
In Timbres online vindt u dit artikel over Joseph Jongen en zijn muziek

 

Programma

Joseph Jongen (1873-1953)
- Prélude voor orgel (1941)
- Humoresque voor cello en orgel (1930)
- uit: Quatre pièces voor orgel (1910/11) 
    nr. 1 Cantabile  
    nr. 2 Improvisation - Caprice
- Sonate voor cello en piano  (1913)
    Agité
    Légèrement animé - Assez vif - Tempo I
    Recitativo (Très modéré) e Finale (Modérément animé)
PAUZE
- Pages intimes voor piano vierhandig (1919)  
    Il était une fois….
    Dansez, Mizelle!...
    Le bon chîval
- uit: Jeux d’Enfants voor piano vierhandig (1941)
    Andante, mais calme  
    Avec entrain
- Deux Pièces voor orgel (1917) 
     Chant de May
     Menuet-Scherzo
- Deux Pièces voor orgel (1940?)
    Scherzetto
    Prière
- Sonate Eroïca voor piano (1930)
    Modéré  
    Allegro
    Moderato 
    Eroico
    Fugue Moderato assai

 

Biografieën

Wyneke Jordans komt uit een muzikale familie uit Venlo en kreeg haar eerste pianolessen op 4-jarige leeftijd van haar moeder. Daarna werd ze door grootvader Theo Jordans – dirigent, organist en pianoleraar – en vader Wieke Jordans – eveneens dirigent en pianodocent – opgeleid voor het conservatorium. Als afsluiting van haar studie bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam behaalde ze het diploma Uitvoerend Musicus. Sindsdien treedt Wyneke Jordans met name voor het voetlicht in het pianoduo Wyneke Jordans & Leo van Doeselaar. Als quatre-mainsduo, als duo op twee piano's en in samenwerking met diverse ensembles treden ze sinds 1977 veelvuldig op. Veel is samengewerkt met de Slagwerkgroep Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor, het Berliner Philharmonischer Chor, met de vocale groep "Quink", het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging, Anima Eterna en verschillende Nederlandse symfonieorkesten. In de loop der jaren hebben zij zich ontwikkeld tot een hechte eenheid. Concertreizen voerden hen door Europa, de Verenigde Staten, Rusland en Azië. Ze waren het eerste quatre-mainsduo met een tournee door China (2005 en 2006).
Leo van Doeselaar is tevens als orgeldocent verbonden aan de Universität der Künste in Berlijn. Behalve aan het grote repertoire voor piano à quatre mains en twee piano's besteedt het duo ook aandacht aan Nederlandse muziek en aan de vele goede bewerkingen van oorspronkelijk voor andere instrumenten geschreven composities. Naast deze activiteiten specialiseerden Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar zich in het bespelen van de fortepiano. Onder leiding van Malcolm Bilson en Jos van Immerseel richtten zij zich vooral op het rijke repertoire van de eerste Weense School. Als fortepianoduo geven zij recitals en masterclasses op gerenommeerde festivals als het Oude Muziek Festival in Utrecht, het Festival van Vlaanderen, het York Early Music Festival, de Berliner Tage für Alte Musik, het Festival van San Antonio (U.S.A.) en het Early Music Festival te Moskou. In 2009 verscheen bij Etcetera Records een opname met het integrale vierhandige oeuvre van Beethoven, gespeeld op een originele Lagrassa (Wenen, 1815). In 1993 kwam een samenwerking met de BBC tot stand, die tot nu toe resulteerde in een serie van zeven opnamen en concerten op zowel historische als moderne piano's. Van hun gezamenlijke spel op historische piano's verschenen tot nu toe drie opnamen. Op de cd waarop een een eeuw oude Bechstein-vleugel bespelen, staan twee Brandenburgse Concerten en de Derde Suite van J.S. Bach, in de vierhandige bewerking door Max Reger.
Cellist Gregor Horsch werd geboren in Duitsland en opgeleid aan de Musikhochschule van Freiburg bij Christoph Henkel en later aan het Royal Northern College of Music in Manchester bij Ralph Kirshbaum. Sinds hij in 1989 cum laude afstudeerde in Manchester woont Gregor Horsch in Nederland. Na een aantal jaren de cellogroep van het Residentie Orkest in Den Haag aangevoerd te hebben werd hij in 1997 benoemd tot eerste solocellist van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk