Componistenportret Klaas De Vries

Hedendaags

Musici

Aart Bergwerff en leerlingen van Codarts, orgel
Geerten van de Wetering, orgel
Jellantsje de Vries, (alt)viool
Gerrie de Vries, sopraan
Ellen Corver, piano
Matthijs Koene, panfluit
Abel en Klaas de Vries, performance

 

Componist Klaas de Vries schreef in 2009 bij de ingebruikneming van het Verschueren-orgel een groot werk voor orgel. Ter gelegenheid van De Vries’ 75ste verjaardag wordt Boustrophedon voor vier orgels nu voor het eerst weer hernomen. Daarnaast hoort u een kleine selectie uit het grote oeuvre van deze vooraanstaande Nederlandse componist, waaronder Opnieuw beginnen voor viool en piano. Zijn collega’s Peter-Jan Wagemans en Rob Zuidam versieren het concert met muzikale verjaarscadeaus.

 

Leest u in Timbres online dit dubbelinterview met Klaas de Vries en zijn voormalige leerling Jan van de Putte, aan wie op 29 maart een componistenportret wordt gewijd. 

 

Programma

Klaas de Vries (1944)
- Aeolus voor orgel en panfluit
- 3 pianostukken
  Harmonieën
  Registers
  Syncopen
- Terug….opnieuw beginnen, voor viool en piano
- Twee tango’s
  Silencio
  Tomo y obligo
PAUZE
Peter Jan Wagemans (1952)
- Cavaller Colle, voor orgel
Astrid Kruisselbrink (1972)
- Something like a violin concerto..., voor viool en tape
Rob Zuidam (1964)
- The first thing, voor sopraan en viool
Felipe Waller (1971)
- Piece, voor harp
René Uijlenhoet (1961)
- Compositie, voor orgel en computer
PAUZE
Klaas de Vries
- Argentinos por el mundo
- Buenos Aires perdido
Ad de Bont (1949)
- Een plattelandsdokter – Een voorstudie voor een operalibretto (vrij naar Kafka)
Klaas de Vries
- Amour, (Eluard), voor mezzo en altviool
- An Diotima (Hölderling), voor mezzo en piano
- Boustrophedon, voor 4 orgels

 

Biografieën

Aart Bergwerff (1961) studeerde bij onder anderen Harald Vogel en Marie-Claire Alain. Hij is hoofdvakdocent orgel aan het Rotterdams Conservatorium en adviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels. Hij is organist van de Grote Kerk in Breda en cantor-organist van de Arminiuskerk van de Remonstrantse Gemeente in Rotterdam, waar hij het unieke Steenkuyl-orgel bespeelt. Het wereldberoemde Bätz-orgel in Den Haag (1762) heeft met zijn wendbare klank grote invloed gehad op Aart Bergwerffs muzikale en creatieve denken; hij ziet het orgel als een synthesizer-avant-la-lettre. Vanuit die gedachte initieert hij avontuurlijke projecten met het kerkorgel, van tangomuziek tot producties met videokunstenaar Jaap Drupsteen. Bergwerff won prijzen bij verschillende internationale orgelconcoursen.
Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij kerkmuziek en koordirectie en als bijvakken piano en zang. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij politicologie. Daarna volgde hij nog een postgraduale orgelopleiding aan de Universität für Musik in Wenen bij Roman Summereder (20ste eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Samen met zijn broer Bert (bas/bariton) vormt hij een vast duo. Geerten van de Wetering is sinds 1 januari 2012 organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij is tevens dirigent van Het Woerdens Kamerkoor. In 2018 won het hij Internationaal Improvisatieconcours in Haarlem.
Jellantsje de Vries is actief als kamermusicus en solist. Ze trad onder andere op met het Asko|Schönberg Ensemble, Looptail, Insomnio en het Doelen Ensemble. Ze heeft diverse nieuwe composities in première gebracht, van onder anderen Klaas de Vries, Jan van de Putte, Kate Moore, Rob Zuidam, Christina Oorebeek and Louis Andriessen. Sinds 2012 is ze lid van het Stolz Quartet waarmee ze diverse muziektheaterproducties heeft gedaan. Haar liefde voor nieuwe muziek staat haar affiniteit met andere stijlperiodes niet in de weg.
Gerrie de Vries studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Zij werd internationaal bekend met haar interpretaties van het 20ste eeuws repertoire. Daarnaast voerde zij talloze werken uit die speciaal voor haar werden geschreven of aan haar werden opgedragen. Gerrie de Vries werkte met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Peter Eötvös, Ed Spanjaard en Oliver Knussen. Samen met Ad de Bont en Jan Ritsema ontwikkelde zij haar eigen muziektheaterproducties. Tot 2004 werkte zij als zangeres en lid van de artistieke commissie van muziektheatercollectief Walpurgis in Antwerpen. Op dit moment is zij artistiek leider van de Helling, een nieuw initiatief tot kleinschalig muziektheater in Nederland.
Ellen Corver studeerde bij Else Krijgsman en Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daar kwam ze in aanraking met Karlheinz Stockhausen en zijn muziek, wat leidde tot een langdurige samenwerking met deze componist. Corver speelde de pianoconcerten van György Ligeti en John Cage met het Asko Ensemble. Ze werkte ook met György Kurtág. Ze maakte in 1998 haar debuut met het Koninklijk Concertgebouw Orkest in een speciaal voor haar geschreven pianoconcert door Klaas de Vries. Daarnaast maakt Corver deel uit van het Osiris Trio en ze vormt ze een pianoduo met Sepp Grotenhuis. Sinds 1992 is ze als hoofdvakdocent piano verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Matthijs Koene studeerde in 2001 cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeerde bij de panfluititsten Nicolae Pîrvu en Michel Tirabosco, fluitist Harrie Starreveld en bij blokfluitist Walter van Hauwe. Daan Manneke, docent hoofdvak compositie aan het Conservatorium van Amsterdam, was zijn coach. Matthijs Koene maakte deel uit van ensemble Ziggurat van Theo Loevendie. Deze groep bestond uit de bijzondere combinatie van panfluit, duduk, basblokfluit, erhu, qanun, contrabas, gamba, slagwerk en mezzo sopraan. Behalve oprichter en huiscomponist Theo Loevendie schreven vele andere componisten voor de groep, zoals Fabio Nieder en Guus Janssen. Ook werkt Matthijs Koene nauw samen met de organist Jos van der Kooy. Hun repertoire omvat werk uit de renaissance tot en met de nieuwste muziek. Matthijs Koene werkte samen met diverse ensembles voor nieuwe muziek zoals het Ictus ensemble te Brussel, de Musikfabriek te Keulen, het Vocaal Laboratorium te Amsterdam en het Ensemble Prime te Groningen. Sinds september 2005 is Matthijs Koene verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam als hoofdvakdocent panfluit.
Abel de Vries is in 2014 afgestudeerd aan de acteursopleiding van de HKU te Utrecht. Hij liep stage bij Oostpool en Het Zuidelijk Toneel en speelde Julian Assange in de voorstelling Julian van Carina Molier. Zijn solo Hoe een man uiteen valt heeft hij na zijn afstuderen samen met pianist Maarten van Veen bewerkt tot een solo over het leven van Beethoven. In 2018 voltooide Abel zijn master Acting For Screen aan The Royal Central School of Speech and Drama in Londen. Vrij kort na zijn afstuderen speelt Abel bij Plezant in verschillende voorstellingen en is nu te zien in Vuurdoop.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk