Aftrap Nationale Orgeldag

Orgel Solo

Nationale Orgeldag 2018

De officiële aftrap van de Nationale Orgeldag vindt dit jaar plaats in het Orgelpark. De voorzitter van Stichting Het Orgelpark, Loek Dijkman, opent de dag met een lezing en de organisten Jacob Lekkerkerker, Gerben Gritter en Stephan van de Wijgert geven een concert. Daarna houdt het Orgelpark Open Huis met bespelingen van de orgels en een filmprogramma. De dag wordt om 16.30 uur afgesloten met een concert door Lekkerkerker, Gritter en Van de Wijgert.  

 

Uitvoerenden

Loek Dijkman, lezing

Jacob Lekkerkerker, orgel
Gerben Gritter, orgel
Stephan van de Wijgert, orgel

 

Biografieën

Loek Dijkman (1942) is een Nederlandse zakenman. Dijkman was tot 2013 eigenaar en algemeen directeur van de Topa Groep, die gespecialiseerd is in verpakkingen. Daarnaast zet hij zich, mede met de door hem opgerichte stichting UTOPA, in voor historische en culturele projecten. Van 1988 tot 1990 was Loek Dijkman voorzitter van het historisch genootschap Warmelda in zijn toenmalige woonplaats Warmond. In dat laatste jaar volgde hij A. Thomassen op als voorzitter van de Rijnlandse Molenstichting, die ruim 40 molens in en rondom Leiden beheert. Verder heeft hij culturele projecten opgezet als de beeldengalerij Het Depot en het Arboretum de Dreijen in Wageningen, het Orgelpark in Amsterdam en het Weeshuis in Leiden, waarvan de geldelijke middelen voor een belangrijk deel afkomstig zijn van zijn stichting UTOPA. In juni 2008 kreeg de 65-jarige Dijkman een Zilveren Anjer, omdat hij zich al twintig jaar inspant voor het tot stand komen van projecten op cultureel terrein. In 2013 werd hij Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerben Gritter (1979) studeerde Orgel, Kerkmuziek en Theorie der Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam, en Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Aan beide instituten studeerde hij cum laude af. Hij promoveerde in 2014 aan de Universiteit Utrecht op het leven en werk van de orgelmaker Christian Müller. Gerben Gritter won prijzen op belangrijke internationale orgelconcoursen, en concerteert in binnen- en buitenland. Hij is titulair organist van de Waalse Kerk in Amsterdam, waar hij het beroemde Christian Müller-orgel (1734) bespeelt. Gerben Gritter is docent aan het Conservatorium van Amsterdam.
Jacob Lekkerkerker (1975) studeerde orgel en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van der Kooy, en bij Ewald Kooiman, Ansgar Wallenhorst (D) en Loïc Mallié (F). Ook studeerde hij kunstgeschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geniet bekendheid als improvisator in diverse experimentele bezettingen, als orgelpionier die orgel en elektronica met elkaar combineert, en als organist titulair van de Oude Kerk te Amsterdam. Voor zijn werk werden hem diverse prijzen toegekend, waaronder de Sweelinck-Mullerprijs, de Jur Naessens Muziekprijs, de Prix Spécial Englert-Marchal voor improvisatie, en de Schnitgers Droom Prijs. Hij is regelmatig gastdocent aan kunstacademies en conservatoria.
Stephan van de Wijgert (1974) studeerde orgel en koordirectie aan het Utrechts conservatorium. Hij nam deel aan diverse masterclasses en won prijzen op internationale concoursen. Door het bij elkaar brengen van verschillende disciplines onderzoekt hij de mogelijkheden om de rijkdom van het orgel in een bredere context nog beter tot  zijn recht te laten komen. Stephan van de Wijgert is de vaste bespeler van het Smits-orgel in de Duif te Amsterdam.

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 70 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk