Ensemble & Orgel: Cathedral Mobile

Hedendaags

Uitvoerenden

Alfredo Genovesi, elektronica
Oene van Geel, altviool
Jacob Lekkerkerker, orgel en concept
Miri Lee, dans
Gareth Davis, basklarinet
Corneliu Ganea, live filming
Carole Reis, orgel
Artist House, kostuums
Maarten Nauw, fotografie
Peter Ouwerkerk, producer

 

In Cathedral Mobile van Jacob Lekkerkerker worden live orgelklanken gemanipuleerd en gemixt en bewegen musici door de ruimte van het Orgelpark. Cathedral Mobile is een compositie die telkens een andere vorm vindt, afhankelijk van de tijdsduur en de ruimte waarin hij klinkt. De langste versie tot nu vond plaats in de Lebuïnuskerk in Deventer en duurde 1250 minuten. Elke versie van Cathedral Mobile bestaat uit 5 delen. Na het Orgelpark reist Cathedral Mobile nog door naar de Oude Kerk te Amsterdam, Cathedrale St. Pierre in Geneve en het Gaudeamus Festival in Utrecht. Eerder edities vonden plaats in de Grote Kerk te Alkmaar, de St. Bavo in Haarlem, en de Cathedrale St. Etienne in Toulouse. Uiteindelijk resulteert de tocht langs kathedrale ruimtes in één video-track. De titel van Cathedral Mobile refereert aan de mobielen van Alexander Calder, wiens sculpturale structuren continu veranderen, en steeds een andere vorm en balans vinden.

 

Programma

Jacob Lekkerkerker (1975)
- Cathedral Mobile
    C.P. 4
    C.P. 2
    In a box
    Harmonies
    Mobile

Biografieën

Alfredo Genovesi (Verenigde Staten, 1965) is een elektrisch gitarist, klassiek gitarist en componist. Improvisatie is de rode draad in zijn 25-jarige carrière. Met behulp van pedaaleffecten, objets trouvés, samplers en externe geluidsbronnen creëert hij gelaagde soundscapes. Zijn benadering maakt het hem mogelijk met helderheid en precisie tussen verschillende klankwerelden te bewegen. Genovesi participeert even gemakkelijk in live concerten, dans- en theatervoorstellingen, film, televisie, animaties of geluidsinstallaties. Sinds 2007 woont hij in Amsterdam. 
Jacob Lekkerkerker (1975) studeerde orgel en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van der Kooy, en bij Ewald Kooiman, Ansgar Wallenhorst en Loïc Mallié. Ook studeerde hij kunstgeschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geniet bekendheid als improvisator in diverse experimentele bezettingen, als orgelpionier die orgel en elektronica met elkaar combineert, en als organist titulair van de Oude Kerk te Amsterdam. Voor zijn werk werden hem diverse prijzen toegekend, waaronder de Sweelinck-Mullerprijs, de Jur Naessens Muziekprijs, de Prix Spécial Englert-Marchal voor improvisatie, en de Schnitgers Droom Prijs. Hij is geregeld gastdocent aan kunstacademies en conservatoria.
Oene van Geel (1973) is improvisatie-specialist op viool en altviool en gebruikt vele onorthodoxe speeltechnieken. Hij speelt in onder meer Zapp 4, Estafest, Art of the Eyebrow en het Splendorkest. Hij won de Boy Edgar Award (2013), Sena Performers Toonzetters Award (2012, with Zapp 4), Kersjes Award (2005, with Zapp 4), the Deloitte Jazz Award (2002), Dutch Jazz Competition (2001) and the Jur Naessens Music Award (2000). Ook is Oene van Geel actief als componist. Hij componeerde voor het Matangi Quartet, het Calefax riekwintet en het Ricciotti Ensemble.  

Word
Gast
vriend

Word GastVriend van het Orgelpark

Bezoek alle Orgelpark concerten voor slechts 80 euro per jaar. Daarmee helpt u ons om het orgel een nieuwe plaats te geven in het actuele muziekleven en geeft u jong talent de kans op te treden in een bijzondere ambiance.

Lees meer

Stichting Utopa actualiseert en stimuleert creatieve talenten van mensen

Lees meer
Muziekspeler
Kies een muziekstuk